Maanmittaustekniikan insinööri Jani Hietanen täydentää infra-ammattilaistemme joukkoa, sillä hän on aloittanut mittauspäällikkönä Kreaten ratarakentamisen yksikössä.
Radalla Jani on viettänyt lähes koko työuransa. Ensimmäiset vuodet hän työskenteli mittaustöissä mittausinsinöörinä ja mittaustyönjohtajana Etelä-Suomessa radan kunnossapitoalueilla ja rakentamishankkeissa, kuten Kehäradan PRU1/PRU2-urakoissa.
Viime vuosina erityisesti allianssimalliset raitiotiehankkeet ovat tulleet Janille tutuiksi, kuten Tampereen raitiotieallianssi, Raide-Jokeri ja Kruunusillat-allianssi.
– Vahvuuksinani voisin pitää käytännön läheistä suhtautumista tekemiseen työmaan jokaisessa vaiheessa, aikatauluissa pysymistä projektien läpiviennissä sekä tehtäväkohtaisten ja hankekohtaisten rajapintojen ylittämisessä aina kun se kaikkia osapuolia hyödyttää, Jani kuvailee.
Meillä Jani tulee työskentelemään näin alkuun mittauspäällikkönä Koskelan ja Vantaan raitiotieallianssien suunnittelu- ja toteutusvaiheissa.
– Kreatesta olen kuullut pelkkää hyvää vanhojen työkavereiden kautta, ja mahdollisuuksia on vaikka minkälaisten mielenkiintoisten projektien kautta kehittää itseään ja toivon mukaan olla kehittämässä Kreaten toimintaa helpottamaan projektien läpiviemistä tavoitteisiinsa. Innollani odotan pääseväni tutustumaan uusiin työkavereihin ja tuleviin haasteisiin, mitä on odottamassa!
Kreaten, GRK:n ja suunnittelijaosapuolten ryhmittymä on solminut Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen kanssa sopimuksen Vantaan ratikkaan kuuluvan Vaaralan varikon ratainfran suunnittelusta ja toteuttamisesta. Allianssimallinen sopimus jakautuu toukokuussa 2025 alkavaan kehitysvaiheeseen sekä tilaajan erillispäätöksellä käynnistettävään toteutusvaiheeseen. Hankkeen alustava tavoitekustannus on noin 18 miljoonaa euroa, joka jakautuu osapuolten kesken.
Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne tilaa Vantaan ratikan itäallianssin palveluntuottajilta Vantaan ratikka -hankkeeseen liittyvän Vaaralan varikon ratapihan ja ratainfran suunnittelun ja rakentamisen sekä ratatekniikka, -sähkö ja -järjestelmätyöt. Allianssi on Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen, Kreaten, GRK Suomen, AFRY Finlandin, Sweco Finlandin ja WSP Finlandin muodostama.
– Yhteistyö itäosan allianssissa on lähtenyt hyvin käyntiin ja tulee tiivistymään entisestään nyt käynnistyvän vaunuvarikon kehitysvaiheen myötä. Voitettu urakka on osoitus paitsi hyvästä yhdessä tekemisen meiningistä myös siitä, että pitkäaikainen panostuksemme ratarakentamisen erikoisosaamiseen kantaa hedelmää, iloitsee Kreate Groupin toimitusjohtaja Timo Vikström.
Kehitysvaihe käynnistyy heti toukokuussa
Kehä III:n ja Länsimäentien liittymän eteläpuolelle rakennettavaan Vaaralan varikkorakennukseen keskitetään Vantaan raitiovaunujen säilytys- ja huoltotoiminta. Nyt solmittu sopimus ei sisällä itse raitiovaunuvarikkorakennuksen rakentamista.
Varikkoon liittyvän suunnittelun ja toteutuksen sisältävän ratainfrahankkeen tavoitekustannus on noin 18 miljoonaa euroa, josta kehityshankkeen osuus on noin kaksi miljoonaa euroa. Kehityshankkeen osuus jakautuu kaikkien allianssiosapuolten kesken, ja Kreate kirjaa osuutensa kehitysvaiheesta toisen vuosineljänneksen tilauskantaan. Toteutusvaiheessa rakentaminen jakautuisi Kreaten ja GRK:n kesken tasaosuuksin. Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne tekee erillisen päätöksen toteutusvaiheeseen siirtymisestä.
– Kehitysvaiheen tavoitteena on muun muassa löytää parhaat ratkaisut ratainfran toteuttamiseen, varmistaa tarvittavat luvat sekä tehdä rakentamista valmistelevia tehtäviä. Urakka sopii hyvin jatkoksi itäosan allianssin hyvin edenneeseen kehitysvaiheeseen, kertoo operatiivinen johtaja Sami Laakso Kreatelta.
Lokakuussa 2024 Kreaten ja GRK:n muodostama ryhmittymä valittiin rakentamaan Vantaan ratikan itäosa välillä Tikkurila–Länsimäki. Allianssiin kuuluvat myös eri kilpailutuksella valitut suunnittelijaosapuolet AFRY Finland, Sweco Finland ja WSP Finland. Vantaan ratikan itäosassa on vielä kehitysvaihe käynnissä.
Rakennusinsinööri Erik Blomqvist on uusin vahvistuksemme rataosaajiemme joukkoon.
Useat mielenkiintoiset kohteet ovat vahvistaneet Erikin paloa infrarakentamiseen niin väylä- ja katurakentamisen kuin ratapuolella. Haalariharjoittelijasta kasvoi työnjohtaja ja työmaapäällikkö.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Erik on työskennellyt muun muassa Triplan kaivannossa, Raide-Jokerilla, Helsinki–Riihimäki-ratahankkeella sähköperustusten ja stabiloinnin parissa, Espoon kaupunkiradan rakentamisessa kuin myös Vuosaaren tunnelissa ja Hämeentien uudistuksessa.
– Monipuolinen kokemus aikaisemmista hankkeista on selkeä vahvuus ja pidän jokaista päivää mahdollisuutena oppia myös jotain uutta. Omiin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti kyky toimia erilaisten ihmisten kanssa yhteisen tavoitteen eteen. Pidän tiukoissakin paikoissa pään kylmänä, omalla rauhallisuudella ja huumorilla pyrin aina pitämään yllä hyvää yhteishenkeä työyhteisössä, Erik kuvailee.
Useat työkaverit ovat siirtyneet Kreaten keltamustaan joukkueeseen ja myönteisten kommenttien perusteella Erikin päätös omasta siirtymisestä oli helppo.
– Kreatessa kiinnostaa hyvähenkisen ja ammattitaitoisen työyhteisön lisäksi myös selkeä ja matala organisaatiorakenne, yhtiön monipuolinen infraosaaminen sekä mielenkiintoiset hankkeet.
Uusi työmaapäällikkömme tulee toimimaan radan- ja kadunrakentamisen hankkeilla. Lähitulevaisuuden tähtäimessä on Vantaan ratikan toteutusvaihe.
– Alkutaival Kreatella on tuntunut todella hyvältä ja on ollut hieno huomata, miten avoin työyhteisö täällä on. Uskon, että Kreatella on loistavat mahdollisuudet kehittyä ammatillisesti monipuolisten hankkeiden ansiosta. Odotan innolla, että päästään toteuttamaan hienoja projekteja loistoporukalla.
Kreate on allekirjoittanut Väyläviraston kanssa noin 5,5 miljoonan euron sopimuksen Inkoo–Karjaa stabiliteetin parantaminen -rataurakasta. Projekti on toinen toteutukseen edennyt urakka hallitusohjelmaan rantaradan parantamiseksi kohdennetusta 80 miljoonasta eurosta. Urakan erikoisuutena on se, että mittavin osa siitä rakennetaan viiden viikon rataliikennekatkon aikana kesällä 2025.
Kreate on voittanut Inkoon kunnan alueella sijaitsevan Inkoo–Karjaa stabiliteetin parantaminen rakennusurakan, jossa rakennetaan rantaradan stabiliteetin parantamistoimenpiteet uusine kuivatusjärjestelyineen.
– Toteutamme radan alle kilometrin verran paalulaattaa, uusimme rakennekerrokset sekä rakennamme kuivatusrakenteen ja uuden radan paikoilleen. Kuivatusrakenteen tehtävänä on johtaa vesi pois niin radan rakennekerroksista kuin pinnaltakin. Se parantaa uuden ratarakenteen kantavuutta ja vähentää routimista, kertoo työmaapäällikkö Kalle Tevaniemi Kreatelta.
Lisäksi Kreate rakentaa urakassa noin puolikilometriä huoltotietä ja parantelee muita reittejä. Kohteessa on myös tavoitteena kierrättää mahdollisimman paljon vanhoja maamassoja uudelleen.
Viiden viikon aikana rakennetaan suurin osa urakasta
Inkoo–Karjaa-urakan vaativuutta nostaa se, että rakentamistöissä hyödynnetään Espoon kaupunkiradan rakentamisesta aiheutuvia katkoja. Kreatelle se tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa ratatöistä käynnistyy juhannuksen jälkeen, ja heinäkuun loppuun mennessä merkittävä osuus urakasta on jo valmista.
– Erikoisuutena on myös väistöraiteen rakentaminen, kun katkon ensimmäisenä työvaiheena puramme nykyisen radan ja kokoamme sen uudelleen siihen viereen. Tällä varmistamme sen, että tukemiskoneet ja muut tarvittavat ratakoneet pääsevät Espoon kaupunkiradalle katkon aikana ja me pystymme rakentamaan uuden raiteen tehokkaammin valmiiksi, Tevaniemi valottaa.
Katkon aikana Kreate muun muassa valaa paalulaattoihin 2 200 kuutiota betonia ja lyö yhteensä noin 15 kilometriä paalua, mikä tekee pehmeästä maasta kantavamman. Ennen katkoa Kreate tekee valmistelevia töitä ja rakentaa huoltotien työmaakäyttöön, jotta esimerkiksi paalutuskoneet saadaan tehokkaasti paikan päälle.
– Onhan tämä mielenkiintoinen ja haastava homma, kun tavanomaista tiukemman aikaikkunan sisällä pitää saada todella paljon tehtyä. Varmistamme tehokkaan läpimenon huolellisella resurssoinnilla ja työnsuunnittelulla. Meillä on osaava porukka ja erityiskaluston saatavuus on varmistettu, joten luottavaisin mielin lähdemme toteuttamaan kaikki tarvittavat työt katkon aikana, Tevaniemi summaa.
Strategiassaan Kreaten on nostanut yhdeksi kasvusuunnaksi rata- ja raiderakentamisen. Nyt voitettu hanke tukee yhtiön tavoitetta kasvattaa rata- ja raiderakentamisen osuutta kokonaisliikevaihdosta. Kreate kirjaa 5,5 miljoonan euron sopimuksen toisen vuosineljänneksen tilauskantaansa. Urakka valmistuu kokonaisuudessaan lokakuun 2025 loppuun mennessä.
Pohja- ja insinöörirakentajiemme uusin vahvistus on rakennusmestari Jussi Timonen, joka on aloittanut työpäällikkönä. Hän keskittyy Kreatella erityisesti Pirkanmaan vaativiin pohjarakentamisen kohteisiin.
Jussin työhistoriasta löytyy monipuolisesti rakentamisen projekteja ensin muutaman vuoden ajalta uudisrakentamisen puolelta, ja sen jälkeen vuodet ovat vierineet erinäisissä pohja-, insinööri- ja väylähankkeissa.
– Kentältä kuulemani viestit Kreatesta ovat olleet pelkkää priimaa, joten uskon viihtyväni täällä. Joukkueen hyvä henki ja rentous, mutta samalla rautainen ammattitaito ja tosissaan tekeminen sekä pyrkimys kehittyä ovat juuri niitä asioita, mitä työltä olen hakenut, Jussi sanoo.
– Vahvuuteni urheilun saralla on joukkuepeli ja uskonkin sen olevan myös vahvuuteni tulevissa työhaasteissa.
Kreate toimi pääurakoitsijana energiayhtiö Helenin Eiranrannan lämpöpumppulaitoksen maanalaisen laitoshallin pohja- ja betonitöiden urakassa Helsingissä. Hyvin sujunut yhteistyö sai jatkoa ja Kreate nousi 40 metriä ylöspäin toteuttamaan myös jätevesipumppaamon maanpäällisen rakennuksen perustustyöt ja rakentamisen. Valmistuttuaan voimalaitos tuottaa helsinkiläisille puhdistetun jäteveden hukkaenergiasta hiilineutraalia kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä.
Hankkeen käynnistyessä joulukuussa 2023 odotti Kreaten vaativaan pohjarakentamiseen erikoistuneita ammattilaisia Helsingin Eiranrannassa kallioon louhittu luolatila.
– Valoimme vankat betoniperustat noin 40 metriä maanpinnan alapuolelle sijoittuvan suurtehoisen tuotantolaitoksen kymmenille laitteille, kuten massiivisille teollisuuskokoluokan lämpöpumpuille, kuvailee pohja- ja insinöörirakentamisen työpäällikkö Tatu Tarkiainen Kreatelta.

Mittavien laiteperustus- ja lattiavalujen lisäksi Kreate toteutti samaan aikaan useita pienempiä valuja, ruiskubetonointeja, täyttötöitä sekä hallin pohjaviemäreiden asentamisia ja salaojituksia.
Urakan haastekerrointa lisäsi hallitilasta maanpinnalle ulottuva pystykuilu, jonka lujituspultitus ja kallionlujitustyöt sekä sitä edeltävät kuilun laajennuslouhinnat sisältyivät urakkaan.
– Kuilu on noin 50 metriä syvä, joten työn ammattitaitoisen ja turvallisen toteutuksen lisäksi sen suunnitteluun oli kiinnitettävä erityistä huomiota, ja näissä kaikissa onnistuimme loistavasti, Tarkiainen jatkaa.
Kreaten työmaapäällikkö Otto Miettinen ja Helen Oy:n vanhempi projektipäällikkö Mikko Kaartinen ovat tyytyväisiä erikoisosaamista vaativaan yhteistyöhön, joka alkoi 40 metrin syvyydessä joulukuussa 2023 ja etenee parhaillaan myös maan päällä Eiranrannassa Helsingissä.
Hyvällä yhteistyöllä aikataulussa eteenpäin
Samaan aikaan kun Kreaten urakka eteni luolastossa, yhtiö voitti lisätöiden kilpailutuksia, kuten seinien valuharkkomuuraukset sekä betoniset väliholvit muuntamo-, valvomo- ja sähkötiloihin.
– Yhteistyö Kreaten kanssa on ollut todella hyvää ja joustavaa. Olemme onnistuneet pitämään aikataulut kunnossa ja työn meininki on ollut työmaalla tosi hyvää. Koko ajan olemme menneet eteenpäin, iloitsee Helen Oy:n vanhempi projektipäällikkö Mikko Kaartinen, joka vastaa tuotanto- ja investointiyksikössä hukkalämpöprojekteista.
Syyskuussa 2024 Kreaten työmaapäällikkö Otto Miettinen tiimeineen siirtyi 40 metristä syvyydestä maan pinnalle, missä tehtävänä on muun muassa jätevesipumppaamon maanpäällisen rakennuksen perustukset.
– Parhaillaan viimeistelemme betonielementtien asennustöitä sekä valmistaudumme muuraus- ja vesikattotöihin. Urakkaan kuuluu myös rakennuksen sisällä sijaitsevan 10 metrin syvyisen jätevesialtaan seinien valut, ja ensi kesänä on vuorossa vielä ikkunaseinän asentaminen tilaajan haalaustöiden jälkeen, Miettinen luettelee.
– Molemmissa urakoissa korostuu erikoisosaamisemme: toimimme tehokkaasti ja sovitamme sujuvasti yhteen useita samaan aikaan tehtäviä vaiheittaisia maarakennus-, betoni- ja perustustöitä samoissa välillä hyvin ahtaissakin tiloissa toimivien urakoitsijoiden kanssa, summaa Miettinen.
Kreaten pohjarakentamisen urakat lämpöpumppulaitoksen työmaalla ovat laajentuneet maan päälle, kun Kreate vastaa jätevesipumppaamon maanpäällisen rakennuksen perustustöistä ja rakentamisesta sekä jätevesialtaan seinien valamisesta.
Kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä loppuvuonna 2025
Eiranrannan lämpöpumppuvoimalan rakentaminen osoittaa, että hukkalämpöä on mahdollista hyödyntää entistä tehokkaammin.
– Täällä tullaan tuottamaan kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä puhdistetusta ja jo kertaalleen hyödynnetystä jätevedestä, joka kiertää noin 5-asteisena eli poikkeuksellisen matalalämpöisenä. Eiranrannan kolmella isolla lämpöpumpulla ja sähkökattilalla pystymme tuottamaan jopa yli 120 megawattia kaukolämpöä, joka vastaa Hämeenlinnan kokoisen kaupungin vuosittaista energiantarvetta, Kaartinen kertoo.
Hiilineutraalia kaukolämpöä ja -jäähdytystä tuottava lämpöpumppulaitos on tärkeä osa Helenin strategista tavoitetta pois fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta energiasta kohti hiilineutraalisuutta. Samalla onnistuneet pohjarakentamisen projektit ovat osoitus Kreaten vahvasta osaamisesta teollisuuden vaativissa hankkeissa.
Työt Eiranrannan työmaalla jatkuvat Kreaten osalta ensi kesään. Voimalaitoksen koekäyttö maan alla alkaa niin ikään kesällä ja loppuvuonna 2025 laitos tulee olemaan täydessä toiminnassa.
– Meillä on täällä todella hyvät yhteistyökumppanit, jotka ovat edesauttaneet tiukassa aikataulussa pysymistä. Ei sellaista projektia olekaan, jossa ei tulisi vastaan haasteita ja muutoksia, mutta niistä on päästy aina yli ja yhteensovittamisella olemme päässeet hienosti eteenpäin, kiittelee Kaartinen.
Kokonaan maan alle sijoittuva uusi lämpöpumppulaitos tulee valmistuessaan tuottamaan helsinkiläisille hiilineutraalia kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä. Mittavien laiteperustus- ja lattiavalujen lisäksi Kreate toteutti useita pienempiä valuja, täyttötöitä sekä lämpöpumppulaitoshallin pohjaviemäreiden asentamisen ja salaojituksen.

Eiranrannan lämpöpumppulaitoshallin rakentaminen on Kreatest Hits -projekti. Se on oma merkkimme siitä, että projektissa on yhdistynyt innovatiivisuus ja rohkeus tehdä jotain merkittävää ja viedä infra-alaa eteenpäin. Se on projekti, josta sytyimme ja olemme erityisen ylpeitä.
Kreate Oy on allekirjoittanut 5,4 miljoonan euron sopimuksen Lieksan kaupungin kanssa Lieksanjoen ylittävän sillan uusimisesta. Uuden Mähkönsillan rakentamisen lisäksi Kreate purkaa nykyisen sillan sekä saneeraa katurakenteet ja hulevesiviemäröinnin. Arkkitehdin osallistuminen sillan suunnitteluun takaa sen, että marraskuussa 2026 liikenteelle avataan näyttävä silta.
Vaativiin infrakohteisiin erikoistunut Kreate toimii pääurakoitsijana urakassa, joka sisältää nykyisen Kaarisiltana tunnetun sillan purkamisen, työsillan rakentamisen ja purkamisen sekä uuden Mähkönsillan rakentamisen Lieksan keskustassa. Kolmesta tarjouksen jättäneestä toimijasta Kreate täytti tilaajana toimivan Lieksan kaupungin korkeat vaatimukset kokonaisurakan toteuttamisesta.
– Vuonna 1930 käyttöön otettu kaarisilta on ollut huonon kuntonsa takia käyttökiellossa ajoneuvoliikenteeltä jo yli 10 vuoden ajan ja ollut ainoastaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden käytössä. Aloitamme työt viikolla 18 työsillan rakentamisella. Kun uusi silta vuoden 2026 lopussa valmistuu, palautuu kaivattu liikenneyhteys Lieksanjoen yli, summaa rakennuspäällikkö Ari Välimaa Kreatelta.
Lieksanjoen nykyisin ylittävä silta on teräsbetoninen kaarisilta, joka puretaan syyskuun loppuun 2025 mennessä. Uusi Mähkönsilta on jännitetty betoninen jatkuva palkkisilta, jonka pituus on 114 metriä. Hyötyleveys on 11,3 metriä, josta kevyen liikenteen osuus on 3,5 metriä, joten uusi silta on lähes 6,5 metriä edeltäjäänsä leveämpi. Sillan suunnittelussa on käytetty arkkitehtiä, mikä takaa tyylikkään kokonaisuuden verrattuna perusväylän kohteisiin.
– Siltaan tulee puulla verhoillut teräskaiteet sekä näyttävä kauko-ohjattava ledivalaistus, mutta sitä ennen betonoimme uuden sillan tuet ensi talvena ja kannen kesällä 2026, Välimaa kertoo.
Liikenne ohjataan rakennustöiden ajaksi kiertotielle kantatien 73 kautta.
Vedenkorkeuden vaihtelut ja virtaamaolosuhteet lisäävät haastavuutta
Kaksiaukkoinen vanha silta on perustettu puupaalujen varaan, kun taas uudessa sillassa aukkoja on kolme ja paalutuksessa käytetään teräspaaluja. Lieksanjoen vedenkorkeuden vaihtelut ja virtaamaolosuhteet lisäävät rakentamisen vaativuutta.
– Paalutamme uuden sillan maatuet penkereeltä ja välituet työsillalta. Koska anturat tulevat olemaan veden alla, työskentelemme myös vedenalaisissa kasuuneissa. Tulva-aikana joessa voi virrata jopa seitsemänkertainen määrä vettä, ja myös normaaliolosuhteissa rannan olosuhteet voivat poiketa merkittävästikin rakentamisen aikana. Kiinnitämmekin kohteen suunnitteluun ja töiden turvalliseen etenemiseen erityistä huomiota, Välimaa sanoo.
Varsinaisten siltatöiden lisäksi Kreate toteuttaa Lieksan keskustassa sijaitsevalla urakka-alueella katurakenteiden ja hulevesiverkoston saneerauksen noin 350 metrin matkalla sekä asfaltointi-, valaistus- ja vihertyöt.
Urakan tilaajana on Lieksan kaupunki ja sen arvo on noin 5,4 miljoonaa euroa, joka kirjataan Kreaten toisen vuosineljänneksen tilauskantaan. Uusi Mähkönsilta otetaan käyttöön viimeistään marraskuun 2026 lopussa ja kokonaisuudessaan urakka valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä.
Kuva: Lieksan kaupunki / Sini Hollström
Kreate Sverige on allekirjoittanut merkittävän pääurakoitsijasopimuksen, kun se allekirjoitti 10.4.2025 Trafikverketin kanssa tähän mennessä arvoltaan suurimman urakkasopimuksensa. Sopimus koskee Tukholman ohitustie -hankkeeseen kuuluvan Lovön tunnelin sisustamisurakkaa ja on arvoltaan 98 miljoonaa kruunua eli noin 9 miljoonaa euroa.
Kreate Sverige oli aloittanut loppuvuodesta 2024 Tukholman ohitustien hankkeeseen kuuluvan Lovön urakan rakentamisen aliurakoitsijan roolissa, kun Trafikverket ilmoitti purkaneensa sopimuksen pääurakoitsijan kanssa. Nyt Kreate Sverige AB ja Trafikverket ovat solmineet 98 miljoonan kruunun sopimuksen Lovön ramppitunnelien sisustusurakasta, mikä on tähän mennessä Kreate Sverigen historian suurin sopimus.
– Kun aliurakka yllättäen loppui pääurakoitsijan sopimuspurun myötä, olimme tietysti syvästi pahoillamme ja jouduimme tekemään esimerkiksi henkilöstön osalta uudelleenjärjestelyitä. Tilanne ratkesi kuitenkin parhain päin, kun saimme uuden sopimuksen pääurakoitsijan roolissa ja työt pääsevät alkamaan uudelleen, sanoo Kreate Sverigen tuore toimitusjohtaja Kenneth Wahlqvist.
Kreate Sverigellä on vahva kokemus Tukholman ohitustien, Förbifart Stockholmin, tunneleiden urakoinnista, sillä se on ollut rakentamassa tähän mennessä ohikulkutien yhdeksästä tunneliurakasta kahdeksaa.
– On hienoa päästä näyttämään suoraan tilaajalle osaamisemme pääurakoitsijana. Samalla saimme vähän enemmän tehtävää, mikä on tietysti positiivista. Kalliorakentamisen liiketoiminta-alueemme näytti taas kerran, että Kreate on johtava kalliotilojen sisustaja Ruotsissa, Wahlqvist iloitsee.
Tukholman ohitustie, Förbifart Stockholm E4, on osa Tukholman ulointa kehätietä ja sen päätunnelit ovat kolmikaistaisia. Ohitustie rakennetaan vaiheittain, ja sen tavoitteena on luoda mahdollisuuksia voimakkaasti kasvavan alueen kehitykselle. Noin 21 kilometrin mittaisesta ohikulkutiestä rakennetaan 18 kilometriä tunneliin ympäristö- ja kulttuuriarvojen suojelemiseksi. Pohjoiseen ja etelään menevä liikenne tulee kulkemaan omissa tunneleissaan, jotka on yhdistetty 100 metrin välein yhdys- ja evakuointitunnelein. Tukholman ohitustien rakentaminen alkoi 2015 ja sen odotetaan valmistuvan vuonna 2030. Sopimuksen mukainen sisustusurakka valmistuu vuoden 2025 lopussa.
Kasvaminen pääurakoitsijan rooliin avaa ovia uusiin urakoihin
Kreaten Ruotsin liiketoiminnalla on yhtenä strategisena tavoitteena kasvaa aliurakoitsijan roolista pääurakoitsijaksi strategiakauden 2024–2027 loppuun mennessä.
– Tavoitteemme etenevät Ruotsin liiketoimintamme osalta suunnitellusti. Suurempi rooli pääurakoitsijana tukee strategiakauden 650 miljoonan kruunun vuosiliikevaihdon saavuttamista sekä toisen maantieteellisen tukijalan vahvistamista konsernillemme. Kun urakka on saatu onnistuneesti maaliin, avautuu ovia tuleviin projekteihin ja liiketoimintamahdollisuuksiin, vahvistaa Kreate Groupin toimitusjohtaja Timo Vikström.
Kreate Sverige aloittaa Lovön urakan rakentamisen välittömästi viikolla 16.
Rataosaajiemme uusin vahvistus on rakennustekniikan diplomi-insinööri Riku Kataja, joka on aloittanut Kreatella työmaapäällikkönä.
Rikulta löytyy vahva kokemus eri tehtävistä erityisesti allianssihankkeista, ja hän on ollut rakentamassa pikaraitioteitä sekä Tampereella että Helsingissä.
– Tampereella työskentelin raitiotien ensimmäisessä ja toisessa osassa ja olin myös valamassa kaupungin ensimmäistä kiintoraidelaattaa. Nyt viimeiset vuodet toimin ensin radan projekti-insinöörinä ja sitten radan työmaapäällikkönä Kruunusillat-allianssissa Helsingissä, Riku kertoo.
Kreaten raiteille Rikun toivat mielenkiintoiset uudet raitiotiehankkeet. Ja löytyyhän talosta myös tuttuja aiemmilta työmailta.
– Hommat Vantaan ratikan itäisen osan kehitysvaiheessa ovat alkaneet vauhdikkaasti radan osuuden laskennan ja suunnittelunohjauksen merkeissä. Innolla lähden mukaan Kreaten kasvavaan raitiotieporukkaan ja allianssihankkeisiin, joissa pääsee hyödyntämään omia oppeja aikaisemmilta vuosilta.
Kreate on nimittänyt työturvallisuuspäälliköksi Henna-Riikka Puolakan, joka tuo mukanaan laajan kokemuksen ja asiantuntemuksen turvallisuusasioissa. Hän on koulutukseltaan prosessitekniikan diplomi-insinööri erikoistumisaloinaan turvallisuus, ergonomia ja tehdaspalvelut.
Henna-Riikka on työskennellyt koko uransa ajan erilaisissa työturvallisuuden tehtävissä ollen mukana monissa merkittävissä hankkeissa, kuten Talvivaaran ja Kevitsan kaivoksilla niiden rakennusvaiheissa sekä Lemminkäisen tierakentamisen projekteissa.
– Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla työskentelin ensin pääurakoitsija Titan-2:lla, ja kolmen vuoden kohdalla takki vaihtui päätoteuttaja ja laitostoimittaja RAOS Projectin väreihin. Kaikkiaan työskentelin Hanhikiven työmaalla johtavana työturvallisuusasiantuntijana reilut kuusi vuotta 2015–2021, kertoo Henna-Riikka.
– Syksyllä 2021 siirryin konsulttimaailmaan Weladolle turvallisuusasiantuntijaksi ja turvallisuuden ja riskienhallinnan asiantuntijatiimin vetäjäksi. Weladolla olen tehnyt pääasiassa turvallisuuskoordinaattorin tehtäviä rata- ja infrarakentamisen hankkeilla, hän jatkaa.
Kreaten toimintaa Henna-Riikka on seurannut jo useamman vuoden ajan. Viimeksi hän työskenteli kreatelaisten kanssa Laurila–Tornio–Haaparanta-rataosan sähköistämisen hankkeella.
– Kreate vaikuttaa fressiltä firmalta, jossa ammattimaisella työnjohdolla ja työntekijöillä on turvallisuusasenteet kunnossa, eikä työturvallisuus ole pelkkää sanahelinää. Lisäksi tutut kreatelaiset suosittelivat Kreatea myös työnantajana.
Henna-Riikka lähtee innostuneena ja odottavalla fiiliksellä uuteen tehtäväänsä Kreaten työturvallisuuspäällikkönä. Hän kuvailee olevansa henkilö, joka tykkää sparrailla ammattilaisten kanssa työturvallisuus- ja riskienhallinta-asioissa.
– Kreaten omalla porukalla tuntuu ja näyttää olevan hommat hyvin hanskassa työturvallisuusasioissa. Hieman keskittymistä vaatii saada sama asenne ja turvallinen tekeminen levitettyä myös alihankkijoihin ja heidän työntekijöihinsä, jotta saadaan aliurakoitsijoille tapahtuvia turvallisuuspoikkeamia vähennettyä.