Hankkeen suurimmat yksittäiset rakennuskohteet ovat Saaristotien varrella kaksi eri salmea ylittävää siltaa. Kirjalansalmen ylitse rakennetaan yli 600 metriä pitkä vinoköysisilta ja valmistuessaan se on pääaukoltaan pisimmän jännemitan maantiesilta Suomessa. Hessundinsalmen yli rakennetaan noin 200 metriä pitkä vinojalkainen kehäsilta. Molempien siltojen vesiväylän sallittu alikulkukorkeus on 16 metriä. Sillat rakennetaan 16,25 metrin hyötyleveydellä, jonka ansiosta myös Saaristotien kävely- ja pyöräily-yhteydet paranevat merkittävästi.

Hankkeen alueella myös parannetaan maantien 180 kuntoa ja liittymäjärjestelyjä, kuten kahden pyöräilyn ja jalankulun alikulun – Valoniemen ja Ekbackan alikulkukäytävät – sekä rakennetaan Kalakoulun risteyssilta. Hankkeeseen sisältyy myös uusien melusuojauksien rakentaminen.

Saaristotie toimii ainoana maantieyhteytenä Paraisille ja Turunmaan saaristoon, joten siltojen uusimisella sekä maantien ja liittymäjärjestelyjen parantamisella on huomattava merkitys Paraisten kaupungille ja kaupunkilaisille sekä saariston elinkeinoelämälle. Hankkeen myötä lisätään myös liikenteen turvallisuutta ja asumisviihtyisyyttä. 

Allianssimalli soveltuu hyvin näin teknisesti haastavan hankkeen toteutukseen, jossa Kreaten ja Väyläviraston kesken toteutuu tiivis yhteistyö. Se on tarjonnut mahdollisuuden ideoida ratkaisuja yhdessä sekä on auttanut saavuttamaan yhteisen näkemyksen parhaimmasta ja kustannustehokkaimmasta toteutustavasta. Esimerkiksi voimakkaaseen materiaalikustannusten nousuun löydettiin ratkaisuja, jotka mahdollistivat hankkeen käynnistämisen alkuperäisen toteutuspäätöksen mukaisella kustannusarviolla.

Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen rakentaminen vahvistaa Kreaten markkinajohtajuutta sillanrakentamisessa: hankkeen myötä rakennamme samanaikaisesti kahta Suomen suurinta vinoköysisiltaa, Kirjalansalmen siltaa Paraisilla ja Kruunuvuorensiltaa Helsingissä.   

Siltahankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 128 miljoonaa euroa ja se rakennetaan vuosina 2022–2026.

Mt 180 Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusiminen -hanke on Kreaten historian suurin hanke, jossa rakennamme Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen sillat teknisesti vaativassa projektissa Paraisilla.

Tila

Käynnissä

Kategoria

Osoite

Rantatie 1, Parainen

Valmistuminen

12/2026

Projektinjohtaja

Timo Hirvasmaa

Projektin henkilöstö

Tehtävä Nimi Puhelin Sähköposti
Projektipäällikkö Timo Hirvasmaa +358 400 627 461 timo.hirvasmaa(a)kreate.fi
Tuotantopäällikkö Tero Haaramäki +358 40 544 3661 tero.haaramaki(a)kreate.fi
Työpäällikkö (väylärakentaminen) Ari-Pekka Linna +358 400 408 805 ari-pekka.linna(a)kreate.fi

Artikkelit

Jussi Silvo projektipäälliköksi

Osaava vaativien hankkeiden joukkueemme on saanut uuden projektipäällikön, kun infrarakentamisen insinööri (AMK) Jussi Silvo aloitti Kreatella.Rakennuttamisen ja valvonnan sekä projektinhallinnan konsultointitehtävistä, kuten mm. Kruunusillat-hankkeen yleissuunnitelmavaiheesta, työt ovat tuoneet hänet yhä merkittävämpien…

Näin sujui Kreaten historian ensimmäinen pääomamarkkinapäivä

Maanantaina 6.5.2024 koitti historiallinen hetki, kun kolme vuotta sitten listautunut Kreate piti ensimmäisen pääomamarkkinapäivänsä. Tunnelma oli korkealla, kun asiantuntijamme valmistautuivat nousemaan estradille. Pääomamarkkinapäivässä pureuduttiin päivitettyyn strategiaamme ja taloudellisiin tavoitteisiimme. Kestävä…

Kirjalansalmen sillan teräsrakenteen ensimmäinen lanseeraus maalissa

Allianssimallilla toteutettava Mt180 Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusimishanke etenee hyvässä tahdissa Paraisilla. Kirjalansalmen vinoköysiosuuden teräsrakenteen muodostavat palkit kasataan työmaalla valmiiksi ja siirretään paikoilleen kolmessa eri vaiheessa. Viikonloppuna 19.–21.4.2024 työmaalla siirrettiin…