Kreate vastaa Tampereen seudun suurimman yksittäisen ympäristöinvestoinnin, Sulkavuoren keskuspuhdistamon, kalliotilojen ja maanpäällisten tilojen rakennusteknisistä töistä yhdessä Aki Hyrkkönen Oy:n kanssa muodostaen työyhteenliittymä TYL Sulkavuoren.

Sulkavuoren keskuspuhdistamon työmaan tunneleissa on havaittu home-esiintymiä. Tutkimuksessa homeita löydettiin kaikista ilmanäytteistä. Työmaan ohjeistusta suojavarusteiden käytöstä tunnelitiloissa on tarkennettu Työterveyslaitoksen ohjeistuksen mukaiseksi ja tunnelitilojen ilmanvaihtoa on tehostettu. Asian selvitystyö on kesken ja tutkimusta tehdään yhteistyössä Työterveyslaitoksen ja Aluehallintoviraston kanssa.

Tunnelityömailla ilmanvaihdon toimivuus, kosteus, polttomoottorilla käyvien työkoneiden käyttö sekä orgaanisten rakennusmateriaalien, kuten pahvin ja puun käsittely vaikuttaa merkittävästi tunneleiden ilmanlaatuun. Kreaten ja Aki Hyrkkönen Oy:n muodostama TYL Sulkavuori onkin seurannut säännöllisesti polttomoottorilla käyvien työkoneiden vaikutusta sisäilman laatuun sekä tehnyt radon- ja PAH-yhdisteiden mittauksia tunneleissa.

– Olemme toteuttaneet työmaalla myös eri työvaiheiden turvallisuutta lisäävänä toimenpiteenä muun muassa ilmanvaihdon tehostustoimia, kertoo hankkeen työmaapäällikkö Karo-Pekka Lehmusto.

Ensimmäiset toimenpiteet hometutkimuksen tulosten pohjalta tehty

Ensimmäinen hometutkimus suoritettiin tunneleissa joulukuussa 2024. Ilmanäytteistä löytyi homeita, minkä jälkeen TYL Sulkavuori ryhtyi toimenpiteisiin. Ensimmäisenä konsultoitiin Työterveyslaitosta, joka ohjeisti työntekijöitä käyttämään hengityssuojaimia työskennellessään tunnelitiloissa. Ohjeistus ja käytäntö ovat samat kuin vastaavissa aiemmin Suomessa toteutetuissa kohteissa, ja ne koskevat työyhteenliittymän työntekijöiden ja aliurakoitsijoiden lisäksi myös sivu-urakoitsijoita.

– Hengityssuojainten käytön lisäksi olemme tehostaneet tunnelitilojen tuuletusta työskentelyaikoina. Laadimme myös parhaillaan ohjeistusta, jonka mukaan kaikkien tunnelissa työskentelevien urakoitsijoiden on kuljetettava kaikki ylimääräinen orgaaninen materiaali pois tunnelitiloista välittömästi. Esimerkiksi puut, pahvit ja puupohjaiset levyt ovat helposti homehtuvia rakennusmateriaaleja, jotka aiheuttavat homekasvustoa tunnelitiloissa. Selvitämme myös tilaajan kanssa lopullisen ilmanvaihdon käyttöönoton mahdollisuutta etuajassa, Lehmusto luettelee toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.

Ihmiset altistuvat joka päivä erilaisille homeille, joita löytyy kaikkialta elinympäristöstämme niin ulkoa luonnosta kuin sisätiloista. Työmaalla on tärkeää turvata se, että kukaan ei sairastu tai saa oireita.

– Minun tietooni ei ole tullut tapauksia, joissa sisäilmaongelmat olisivat aiheuttaneet oireilua tai sairauspoissaoloja työntekijöille. Työyhteenliittymällä on tällä hetkellä 25 työntekijää, jotka rakentavat sekä tunneleissa että muissa työvaiheissa maan päällä, Lehmusto kertoo.

TYL Sulkavuori jatkaa yhteistyötä Työterveyslaitoksen ja Aluehallintoviraston kanssa. Tämänhetkisen tiedon mukaan työntekijöille annettujen tarkennettujen ohjeiden noudattaminen mahdollistaa työn tekemisen turvallisesti työmaan tunnelitiloissa.

–  Olemme myös ohjeistaneet raportoimaan meille sekä kääntymään työterveyshuollon piiriin, mikäli hengityssuojainten käytöstä huolimatta tunnelissa työskentely aiheuttaa oireita, Lehmusto toteaa.