Please accept marketing-cookies to watch this video.

Tampereella on ollut talven ja kevään aikana mielenkiintoinen rakennushanke käynnissä, kun Noutoparkin ja Tullinparkin välille rakennettiin yhdystunneli, joka sijoittuu legendaarisen Tullikamarin Pakkahuoneen vieressä olevien portaiden alle. Avokaivannon vaatimien tukiseinien ongelmallisten tuentaratkaisujen takia tunneli rakennettiin poikkeuksellisesti ylhäältä alaspäin.

Noutoparkin ja Tullinparkin yhdystunneli on hyvä osoitus siitä, kuinka lyhyenkin yhteyden rakentamisella voi olla suuri merkitys ihmisten liikkuvuudelle ja kaupunkikehitykselle. Tampereella kesäkuussa avattu maanalainen reitti mahdollistaa koko Tampereen itäisen keskustan alittamisen tunneleita pitkin sekä luo mahdollisuuksia alueen jatkokehittämiselle.

Vaikka 15-metrinen tunneli ei ole pituudella pilattu, oli kuuden metrin syvyyteen keskellä kaupunkia sijaitseva yhdystunneli sitäkin haastavampi toteuttaa.

Ylhäältä alas rakentamisella varmistettiin onnistunut lopputulos ja lisättiin kustannustehokkuutta

Olosuhteista johtuen Kreate päätti toteuttaa vaativan kohteen top-down-menetelmällä. Kohteen rakentaminen avokaivannossa olisi yhtäältä pidentänyt urakka-aikaa ja toisaalta kasvattanut riskiä Pakkahuoneen vaurioitumiselle.

”Halusimme varmistaa onnistuneen lopputuloksen, joten rakensimme ensin tunnelin holvin kallioon asti porattujen porapaalujen varaan käyttäen holvia samalla tukiseinien tuentaan. Tunnelin kaivu ja tunnelin loput rakenteet toteutettiin rakennetun holvin alapuolelle.”

– Halusimme varmistaa onnistuneen lopputuloksen, joten rakensimme ensin tunnelin holvin kallioon asti porattujen porapaalujen varaan käyttäen holvia samalla tukiseinien tuentaan. Tunnelin kaivu ja tunnelin loput rakenteet toteutettiin rakennetun holvin alapuolelle, kertoo kohteen työmaapäällikkö Jere Vesanen Kreatesta.

Tämä top-down-menetelmä mahdollisti yläpuolisten ennallistamistöiden aikaistumisen, mikä lisäsi rakentamisen kustannustehokkuutta.

– Käytännössä pystyimme rakentamaan portaat takaisin paikoilleen samaan aikaan, kun teimme vielä töitä portaiden alapuolella. Laadukkaalla mutta tehokkaalla rakentamisaikataululla pystytään vaikuttamaan myös kustannustasoon, Vesanen valottaa.

Pakkahuoneen ja Tullikadun väliset portaat jouduttiin purkamaan rakentamisen ajaksi ja ne palautettiin entiselleen työmaan päätyttyä.

Innovatiivinen reittiopas helpotti keskustassa liikkujia

Työmaan käynnistyessä esitti tilaaja toiveen ihmisten kulkua helpottavasta sovelluksesta, joka voisi korvata perinteiset fyysiset kartat, joita vaihdetaan työmailla kulkureittien muuttuessa. Kreate toteuttikin yhteisyössä IT-ammattilaisten kanssa jalankulkijoita helpottavan innovatiivisen sovelluksen.

Työmaan alussa sijoitettiin työmaan läheisyyteen QR-koodilla varustettuja opasteita. QR-koodin puhelimen kameralla skannaamalla pääsi sovellukseen, joka opasti metrin tarkkuudella henkilön haluttuun päämäärään turvallista reittiä.

– Työmaa on keskeisellä paikalla Tampereen keskustassa ja halusimme edistää helppokäyttöisellä sovelluksella ihmisten turvallista ja helppoa liikkumista alueella. Saamamme palaute oli positiivista ja sovellus on hyödynnettävissä myös muihin vastaaviin kohteisiin, Vesanen painottaa.

Työmaan alussa sijoitettiin työmaan läheisyyteen QR-koodilla varustettuja opasteita. QR-koodin puhelimen kameralla skannaamalla pääsi sovellukseen, joka opasti metrin tarkkuudella henkilön haluttuun päämäärään turvallista reittiä. Sovelluksen suurin etu verrattuna perinteisiin karttoihin oli se, että reittiä pystyi tarkistamaan myös kesken matkan ja sen avulla oli helppo löytää oikeaan määränpäähän.

Noutoparkin ja Tullinparkin välinen yhdystunneli avattiin kesäkuussa ja tilaajana oli Finnpark Oy.

Parkkihallien yhdystunneli top-down-menetelmällä on Kreatest Hits -projekti. Se on oma merkkimme siitä, että projektissa on yhdistynyt innovatiivisuus ja rohkeus tehdä jotain merkittävää ja viedä infra-alaa eteenpäin. Se on projekti, josta sytyimme ja olemme erityisen ylpeitä.