Pietarsaari Siikaluoto 2

Rakentamisen tavoitteena on kahden kaupunginosan yhdistäminen ja liikennevirtojen kehittäminen Pietarsaaren kaupungissa. Suurta yleisöäkin perinteisesti kiinnostava sillan siirto toteutetaan syyskuussa vuorokauden mittaisessa ratakatkossa.

Kreate Oy ja Pietarsaaren kaupunki ovat allekirjoittanut sopimuksen kokonaisurakasta, joka pitää sisällään Siikaluodon alikulkusillan sekä uuden radan alittavan katuyhteyden rakentamisen Jaakonkadun ja Tehtaankadun välille. Pietarsaaren keskustan ja Siikaluodon kauppa- ja teollisuusalueen yhdistävä alikulku sisältää sekä kevyenliikenteenväylän että autotien.

Sillan siirtotyö on ammattilaisten yhteisponnistus

Siikaluodon alikulkusilta rakennetaan radan vieressä ja siirretään sivuttaissiirtona lopulliselle paikalleen 24 tunnin ratakatkon aikana syyskuussa 2019.

– Käytännössä tunkkaamme siltapaikan vieressä rakennetun sillan oikealle paikalleen sivuttaissiirtona siirtoratoja pitkin ja laskemme sillan hallitusti porapaalujen päihin hitsattujen laakereiden varaan. Tämän jälkeen vuorossa on täyttötyöt ja kiskojen asentaminen takaisin paikoilleen. Kaiken pitää tapahtua vuorokauden aikana totaalikatkossa. Suunnitelmallisuus, nopea reagointi ja ylipäätään yli 1000 tonnia painavan sillan siirtäminen on aina osaamista vaativa ammattilaisten yhteisponnistus, laskenta- ja työpäällikkö Antti Kakko Kreatesta valottaa.

Valmiin sillan siirtomenetelmällä minimoidaan haittavaikutus junaliikenteelle. Mikäli silta rakennettaisiin oikealle paikalleen, rata olisi pois käytöstä 3-4 kuukautta.

– Kreate on siltojen rakentamisessa yksi markkinajohtajista ja olemme toteuttaneet näitä vastaavia siirtoja erinomaisella menestyksellä jo vuosia. Itse asiassa Sillanrakentaminen ja -korjausyksikkömme johtaja Sami Rantala on ollut mukana kehittämässä siltojen siirtomenetelmässä käyttämäämme kalustoa, Kakko kertoo.

Valmista syksyllä 2020

Sillan rakentamispaikka sijaitsee Pietarsaari-Pännäinen-rataosalla, Pietarsaaren keskustassa ratapiha-alueella, jossa on kaksi sähköistettyä raidetta 4,8 metrin raidevälillä. Sillan pituus on 34 metriä ja hyötyleveys 12 metriä.

Siikaluodon alikulkusillan ja katutöiden rakentaminen alkaa kesäkuun alussa muun muassa sillan paalutuksilla ja tukiseinien tekemisellä. Sillan alusrakenne rakennetaan kesän 2019 liikennekatkojen aikana ja siirtokatko on suunniteltu toteutettavaksi syyskuussa 2019. Kokonaisuudessaan hankkeen on määrä valmistua 2020 syksyyn mennessä. Urakkahinta on noin 3,2 miljoonaa.

Havainnekuvat kohteesta on Ramboll Finland Oy:n käsialaa