Kurttilaan kadut2

Laajassa Kallvikin kadut -urakassa rakennetaan 18 katua ja kevyenliikenteenväylää kunnallistekniikoineen Kurttilan kaupunginosaan. Kunnallistekniikan ja katujen rakentamisella mahdollistetaan alueen asemakaavojen toteutuminen sekä kaavojen mukaisten tonttien ja uusien asuntojen rakentuminen. Espoon kaupungin ja Kreate Oy:n solmima sopimus sisältää sekä tällä hetkellä harvaan asutun alueen katujen uudelleen rakentamisen että uusien tonttikatujen rakentamisen.

– Nykyiset kadut ovat huonossa kunnossa, joten niiden kunnostaminen ja kunnallistekniikan uusiminen tulee tarpeeseen. Myös rakentamattomat tontit odottavat ympärille rakennettavaa katuverkostoa ja kunnallistekniikkaa, kertoo Kreaten työpäällikkö Petri Ketonen.

Tarkkaa työtä linjojen keskellä

Harvaanasutusta alueesta huolimatta rakentaminen tapahtuu osittain kapeilla kaduilla aivan asutuksen vieressä.

– Olemassa olevalla Mustanlahdentiellä on jo uuttakin asutusta ja työskentely kapeilla kaduilla vaatii osaamista. Leventäessämme katuja teemme paikoitellen työtä hyvin lähellä asutusta, mikä vaatii erityistä tarkkuutta. Pyrimme myös järjestämään mahdollisimman hyvät yhteydet, jotta kulku olemassa olevista kiinteistöistä ei hankaloidu liikaa urakan edetessä, Ketonen vakuuttaa.

Alueella sijaitsee lisäksi maakaasu- ja voimalinjoja, jotka aiheuttavat oman lisämausteensa urakkaan. Esimerkiksi pilaristabilointeja tehdään noin 300 kilometriä, jotta savimaaperään saadaan lisää kantavuutta. Vasta sen päälle voidaan rakentaa viemärilinjat ja katurakenteet.

– Varmistaaksemme linjojen säilymisen ehjänä suojaamme kadunrakentamisen yhteydessä maakaasulinjat betonielementein sekä suoritamme louhinnan linjojen ympäristössä räjäyttämisen sijasta kiilaamalla.

Urakointi Kurttilan alueella alkaa välittömästi ja valmista tulee olla toukokuussa 2021. Espoon kaupungin ja Kreate Oy:n allekirjoittaman sopimuksen arvo on yli 10,5 miljoonaa euroa.