Please accept marketing-cookies to watch this video.

Sillat ovat kiehtoneet Aki Kopraa nuoruusvuosista lähtien. Kreatea Suomen parhaimmaksi ja älykkäimmäksi infrarakentajaksi kehittänyt ja syksystä 2021 syksyyn 2025 TYL Kruunusiltojen suunnittelupäällikkönä toimiva Aki opiskeli pohjarakennesuunnittelua ja yhdyskuntasuunnittelua. Hän vaikuttui opiskelukaupunkiinsa Tampereelle rakentuvasta Särkijärven sillasta.

– Silloin ajattelin, että olisi erittäin mielenkiintoista olla sillanrakentaja. Sillat ovat vaikuttavia projekteja, isoja rakenteita, jotka jättävät jäljen maisemaan.

Aki haki ja pääsi Särkijärven siltaa urakoineelle Insinööritoimisto Seppo Rantalalle kesätöihin työnjohtoharjoittelijaksi. Vuonna 2013 valmistui samalle urakoitsijalle tehty diplomityö, joka käsitteli täryttämällä asennettujen teräsputkipaalujen kantavuuden määrittämistä.

Kun huhtikuun ensimmäisenä päivänä 2015 Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy yhdisti voimansa Fin-Seula Oy:n ja Kesälahden Maansiirto Oy:n kanssa, syntyi Kreate – ja Akista tuli kreatelainen.

Kalasatamasta Kööpenhaminaan ja Pariisiin

Aki työskenteli työmaainsinöörinä ja työnjohtajana, kun Kreate alkoi rakentaa pääurakoitsijana Isoisänsiltaa. Kalasataman ja Mustikkamaan yhdistävä silta oli Helsingin kaupungille tietomallinnuksen pilottihanke, joka valmistuttuaan vuonna 2016 voitti Vuoden silta -palkinnon ja kaksi Tekla BIM Awards -palkintoa, ensin kotimaisen ja sitten kansainvälisen infrarakentamisen kategorian.

Se on myös silta, joka toimi käännepisteenä Akin uralla.

– Silloin en tiennyt tietomalleista juurikaan, mutta projektille nimetyn tietomallikoordinaattorin ohjauksessa opin esimerkiksi mallintamaan työnaikaisia rakenteita sekä laatimaan mittausaineistoa ja seuraamaan toteutunutta työtä mallipohjaisesti. Sen jälkeen ehdotin, että tekisin Kreatella laajemminkin tietomallikehitystä ja niin päädyin kehityspäälliköksi.

Isoisänsilta herätti kiinnostusta maailmanlaajuisesti, ja Aki on käynyt puhumassa projektin toimintamalleista mm. Kööpenhaminassa ja Pariisissa.

– Sillan suunnittelussa on poikkeuksellisen vahvasti vaikuttanut arkkitehdin visio ja linjaus. Yleensähän sillan estetiikan suunnittelee rakennesuunnittelija pääsuunnittelijana. Isoisänsilta on visuaalisesti näyttävä kohde ja on kiva sanoa frendeille, kun ollaan Kalasatamassa, että olen ollut tuossa mukana merkittävässä roolissa.

Kruunusillat haaste, josta ei voi kieltäytyä

Isoisänsillan läheisyyteen alettiin suunnitella uutta, poikkeuksellista siltahanketta. Kruunusillat on kokonaisuus, joka muodostuu useista silloista ja muista rakennustöistä.

Kreate on mukana työyhteenliittymässä, joka rakentaa 1 200 metriä pitkän Kruunuvuorensillan Korkeasaaresta Kruunuvuorenrantaan ja 293 metriä pitkän Finkensillan, joka yhdistää Kalasataman eteläosan Korkeasaareen.

– Kun tiesin, että tätä päästään tekemään, halusin projektille mukaan. Ei sellaisesta haasteesta kunnianhimoinen sillanrakentaja voi kieltäytyä, naurahtaa Aki.

– Koska minulla on suunnittelutaustaa ja tietomalliosaamista, jotka ovat Kruunusilloilla erittäin suuressa roolissa, kyllä minulle täältä paikka löytyi ja pääsin suunnittelupäälliköksi. Hyvin ovat kuunnelleet esimiehet toiveitani uran kehittämisestä ja antaneet mahdollisuuksia ottaa laajemminkin oppia kuin mitä sen hetkinen työtehtävä on, hän kiittelee.

Rohkeasti infra-alaa kehittämään

Kruunuvuorensillan ja Finkensillan suunnittelupäällikkö haistelee työkseen infrarakentamisen uusia tuulia. Aki kertoo hakevansa aktiivisesti oppia ja näkemystä projektien digitaalisiin toimintamalleihin alan kansainvälisistä tapahtumista ja konferensseista.

– Haluaisin ravistella infra-alalla vielä ilmenevää kapeakatseista toimintatapaa, jolloin tehdään aina niin kuin ennenkin. Ammattilaisten pitäisi luopua tästä mukavasta tunteesta ja lähteä rohkeasti kehittämään alaa, koska osaamista heiltä löytyy, hän rohkaisee.

Aki veikkaa, että Kruunuvuorensillasta tulee seuraava mieleenpainuva silta hänen urallaan, onhan Suomen suurin silta huomattava maamerkki.

– Kreaten motto The future is built today kertoo hyvin siitä, miten katsomme tulevaisuuteen. Mielenkiintoiset, uudet haasteet saavat minut innostumaan ja haasteita ratkomme yhdessä. Ja kyllä aina sytyn uusiin digitaalisiin työkaluihin, jos ne tuovat älyä ja järkeä meidän prosesseihimme työmailla.