Matias verkkosivut

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi opiskeleva Matias Säntti on tutustunut infrarakentamisen saloihin Vt19 Seinäjoki-Lapua -hankkeella lähes puoli vuotta. Työmaa-arjen pyörittämiseen ja työnjohtamiseen keskittyneessä harjoittelussa syttyi kipinä siltojen rakentamiseen, ja viimeinen opintovuosi käynnistyykin reppu täynnä käytännön oppia monipuolisesta infrakohteesta.

Kesäkuukaudet ovat kuluneet hankkeella vauhdilla ja kiireiset työpäivät ovat tarjonneet sekä haasteita että uusia oivalluksia.

– Kyllä tämän harjoittelun aikana on saanut laittaa mietintämyssyä välillä päähän ihan tosissaan. Vastuutakin olen saanut sopivasti ja oppiminen on ollut antoisaa. Kokeneet työnjohtajat ovat auttaneet tarvittaessa sekä selittäneet asioita, jotka ovat heille varmasti itsestäänselvyyksiä mutta minulle uusia, Matias tiivistää tunnelmiaan työharjoittelun lopun häämöttäessä.

Infra ja työmaan toimintamallit tutuiksi

Vt19 Seinäjoki-Lapua -hankkeessa rakennetaan muun muassa uusia keskikaiteellisia ohituskaistoja, parannetaan Atrian eritasoliittymää ja rakennetaan uusi eritasoliittymä ja alikulkukäytävä Muurimäen kohdalle. Hanke toteutetaan Kreaten ja Maansiirto Veljekset Rinta Oy:n muodostaman TYL Seilan voimin.

– Työyhteenliittymätyöskentely ei ollut minulle ennestään tuttua, joten on ollut mielenkiintoista tutustua myös siihen puoleen. Molemmissa yrityksissä porukka on mukavaa ja yhteistyötyö on sujunut hyvin, Matias kertoo.

Rakennusmestarin koulutusohjelmassa on keskitytty pääosin talonrakentamispuoleen, joten harjoittelu monipuolista infrarakentamista sisältävällä työmaalla tarjoaa myös uutta näkökulmaa tulevaisuuden uravalinnoille.

– Infrarakentaminen ei ollut minulle ennestään kovin tuttua, vaikka viime kesän vietinkin montun pohjalla lapion varressa kaapeliojituksia tehden. Koulussa sain alustavaa tietoa geotekniikan ja maanrakennustekniikan kursseilta, mutta parhaan opin olen saanut täällä työmaalla.

Harjoittelu ja opinnäytetyö ohjasivat siltojen pariin

Kreaten harjoittelijana Matiaksen tehtävät ovat keskittyneet Muurimäen sillan rakentamisen vaiheisiin.

– On ollut hienoa seurata sillan rakentamisen eri vaiheita. En tiennyt ennestään esimerkiksi sillan paalujen kantavuutta mittaavasta PDA-mittauksesta mitään, mutta siihenkin pääsin perehtymään käytännössä. Mieleen on jäänyt myös betonin oikeanlaisen rakenteen tärkeys sillan valutöissä ja jännitystyöt, Matias muistelee kesän kohokohtia.

”On ollut hienoa seurata sillan rakentamisen eri vaiheita. Mieleen on jäänyt myös betonin oikeanlaisen rakenteen tärkeys sillan valutöissä ja jännitystyöt”

Siltarakentamisen monipuoliset mahdollisuudet kiehtoivat Matiasta jo ennen harjoittelua. Käytännön työ toi vahvistuksen siihen, että myös opinnäytetyön aihe löytyi siltapuolelta.

– Teen työni jännitettävän risteyssillan rakentamisen eri vaiheista. Olen jo jäsennellyt aihetta ja tehnyt runkoa. Kun opiskelut taas alkavat hyökkään aiheeseen tosissaan kiinni. Varmasti käyn vielä työmaallakin katsomassa seuraavia vaiheita opiskelujen lomassa.

Rohkeasti alalle ja keltamustaan joukkueeseen mukaan!

Kreaten keltamustilla työmailla on tavoitteena tarjota harjoittelijoille sopivassa tasapainossa niin vastuuta ja haasteita kuin tukea ja oppia. Onnistuneella harjoittelulla taataan infra-alalle uusia innostuneita osaajia, jotka parhaassa tapauksessa haluavat jäädä kehittämään osaamistaan yritykseen.

– Olen positiivisesti yllättänyt Kreatesta työpaikkana. Tuki sekä harjoittelijoille että muulle henkilöstölle on erittäin hyvällä tasolla. Tarpeiden ilmaantuessa ei tarvitse kuin kysyä, ja yhdessä sitten katsotaan vaihtoehtoja. On myös hienoa, että harjoittelijoille järjestetään omia juttuja ja mahdollisuuksia tutustua toisiinsa myös työn ulkopuolella, Matias iloitsee.

Syyskuun koittaessa Matias suuntaa takaisin opintielle, mutta infrarakentaminen on jäänyt yhtenä mielenkiintoisena uravaihtoehtona kytemään mielen sopukoihin.

– Infrarakentamisessa on omat haasteensa ja olisi mielenkiintoista hakeutua alalle opiskelujen päätyttyä. Haluaisin erikoistua infrahommissa tulevaisuudessa ja siltapuolella erilaiset sillat ja pohjaolosuhteet pitäisivät varmasti mielenkiintoa yllä.

Harjoittelu on ollut sen verran positiivinen kokemus, että sen perusteella Matias uskaltaa ehdottaa alaa myös muille.

– Suosittelen uravalintaansa miettiviä hakeutumaan infra-alalle, etenkin jos tykkää vaihtelusta. Reissuhommissa maisemat vaihtuvat, jokainen päivä on erilainen ja pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä, Matias päättää.