Uratarinat Mika

Sähköpostin kilahtelu tahdittaa vastaavan työnjohtajan Mika Ojalan työpäivää. Haastatteluhetkellä Helsingin Vallilaan rakentuu kaksikerroksinen parkkihalli katutason alapuolelle, ja Vääksyntie 2 -työmaalla majaa pitävän Ojalan työpäivät ovat hyvin vaihtelevia.

– Työpäivän aluksi tarkistetaan, että työt lähtevät suunnitellusti käyntiin. Sen jälkeen aikaa menee sähköpostin, työnsuunnittelun, aikataulujen, laatuasioiden, laskutuksen ja suunnitelmien parissa. Aina ilmestyy uusia haasteita ratkottavaksi.

Pohjarakennustyömailla on usein myös paljon muita toimijoita, varsinkin loppuvaiheessa, joten työvaiheiden ja aikataulujen yhteensovitus kuuluu osaksi työpäivää. Ojala kiitteleekin, että hommat hoituvat hyvin ja yhteistyötä tehdään hyvässä hengessä.

– Pohjarakentamisen porukka on loistava.

Urheilullinen vapaa-aika

Ojalaan perheeseen kuuluu vaimo, pieni tytär ja koira. Urheilu toimii hyvänä vastapainona työlle. Tosin työkavereiden kanssa ollaan yhteyksissä myös vapaa-ajalla.

– Harrastan kesäisin golfia ja talvisin salibandya sekä muuta liikuntaa. Liikunta on tärkeä osa vapaa-aikaani.

Kreatelle tullessaan Ojala oli vielä puoliksi koulunpenkillä. Opiskeluja ammattikorkeakoulussa oli jäljellä vielä vuosi. Työharjoittelu onkin sävyttänyt Ojalan työhistoriaa jo ennen Kreatea.

– Olen aloittanut alalla työskentelyn vuonna 2009, aluksi kesätöiden ja opiskeluun kuuluvien harjoitteluiden merkeissä.

Kehityksen mukana pysyttävä

Kreatella työskentely, hyvät esimiehet, loistava porukka ja haastavat työmaat ovat Ojalan mielestä kehittäneet hänen ammattitaitoaan

– Vastuuta saa paljon, mutta yksin ei kuitenkaan jätetä.

Alan vaatimukset ja tekniikka kehittyvät koko ajan, joten kehityksen mukana pysyminen on Ojalan mielestä tärkeää. Työmaiden aikataulut ovat tiukkoja ja samalla paperityön määrä lisääntyy kovalla vauhdilla. Myös suunnitelmat on usein tehty kiireessä ja se kiire näkyy puutteina.

– Aikaa kuluu paperityöhön ja suunnitelmien kanssa painimiseen aivan liikaa. Usein myös reagointiaikaa muutoksiin on tiukoista aikatauluista johtuen liian vähän. Myös tiedonkulkua voisi kehittää.

Ojala uskoo, että pohjarakentamisen alalla on hyvä tulevaisuus, ja oikeaan suuntaan ollaan menossa.

– Hyvälle porukalle löytyy aina töitä!