Please accept marketing-cookies to watch this video.


Mistä syntyy polte tehdä työ joka päivä hyvin – ja etsiä parhaat ratkaisut eteen tuleviin haasteisiin? Mikko Heijan motivaatioon liittyvät lapsuuden sankari, rakennusalan vastaansanomaton vetovoima ja Kreaten yrityskulttuuri.

Rakennustekniikan insinööriksi  vuonna 2011 Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistuneen Mikon ensimmäinen työpaikka oli TAMKin rakennuslaboratorio. Työura jatkui siltojen korjaussuunnittelun ja laaduntarkastuksen tehtäviin eri työnantajilla.

Mikko haki töihin Kreatelle, silloiselle Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy:lle, heinäkuussa 2014.

– Olin kuullut, että Rantala alkaa tehdä Tampereella rantatunnelin siltoja. Se kuulosti isolta urakalta ja kiinnostavalta haasteelta, joten päätin hakea työpaikkaa.

Oma työmaa runsaan vuoden jälkeen

– Olen saanut Kreatella hyvin vastuuta, mutta myös tukea aina tarvittaessa. Voin soittaa milloin vain esimiehelleni, joka jaksaa aina vastata. Saamme asian ratkaistua usein alle minuutissa.

Työmaapäällikkönä toimiva Mikko kokee vahvimmaksi lajikseen teknisen soveltamisen. Hän on tyytyväinen Kreaten vähäiseen byrokratiaan, vapauteen päättää asioista ja avoimeen ratkaisukulttuuriin.

– Kerron tekijöille, kuinka haluan työn tehtävän. Sen jälkeen työntekijät voivat aina kysyä – ja kysyvätkin – tehtäisiinkö kuitenkin heidän mielestään paremmalla tavalla? Jos idea on hyvä, työ tehdään heidän ehdotuksensa mukaan. Parhaassa tapauksessa sitä vielä jalostetaan yhdessä.

Mikon ensimmäiset omat työmaat sijaitsivat vuonna 2016 Parkanossa. Kesäkuussa 2019 hän siirtyi Tampereen Ranta-Tampellan työmaalle, jonka töihin kuuluvat mm. veistokselliset sillat. Niihin tuovat haastavuutta sekä pituussuuntaan että alaspäin jännitetyt rakenteet.

– Työn monipuolisuus on hienoa. Täälläkin tehdään kolme siltaa, kaksi laituria, tukimuuri ja paljon muutakin. Juuri nyt koneet ovat rannassa tekemässä aallonmurtajan eroosiorakennetta eli järjestelemässä valtavia lohkareita, Mikko sanoo ja osoittaa Näsijärven rantaa.


– Minua kiinnostavat jokaisella työmaalla työtavat, myös pienissä asioissa. Yleisesti minua kiinnostaa se, että tehdään tehokkaammin, paremmin ja nopeammin. Ja että tehdään oikein, eikä turhaa.

Lapsuuden sankari

Mikko on kotoisin Lahdesta. Rakennustyön vetovoiman juuret löytyvät varhaislapsuudesta.

– Muistan yhä, kuinka perhepäivähoitajani mies lähti aamulla työkaluvyö olalla rakennustyömaalle. Olin kuulemma katsonut aamulähtöjä ihaileva kiilto silmissäni.

Mikko arvostaa Kreaten työtehtävien monipuolisuutta ja työaikajoustoja, sillä nyt hänellä itsellään on pieni tytär. Työrytmi on vaihtunut töiden päättymiseen kello 16:n jälkeen, jolloin on aika hakea tytär päiväkodista. Jos lapsen takia tulee vaikkapa äkillinen lääkärikäynti, sen voi hoitaa ilman kysymyksiä.

– Kreaten erityispiirre moneen muuhun yritykseen verrattuna on se, että meillä paljon omia työntekijöitä. Kun opimme tuntemaan toisemme, syntyy yhdessä tekemisen meininki.

– Ketään ei tarvitse käskeä tekemään työtä. Riittää kun sanon, että nämä asiat on tehtävä ja mielellään tässä järjestyksessä. Työt hoituvat.

Sama yhdessä tekemisen henki näkyy Mikon mukaan myös yhteistyössä Kreaten eri yksiköiden välillä. Hän  toivoo, että uudet työnjohtajat ovat avoimia työntekijöiden ehdotuksille, sillä työntekijät ovat omien alojensa asiantuntijoita.

Olisi hölmöä olla väkisin omaa mieltä. Järkevintä on keskustella yhdessä, mikä on kulloinkin järkevin tapa tehdä työ.

– Meillä kaikki ovat tasavertaisia, Mikko sanoo.