Mikko Laine ja Jari Humalajoki tyomaalla 1

Maanantaina 6.5.2024 koitti historiallinen hetki, kun kolme vuotta sitten listautunut Kreate piti ensimmäisen pääomamarkkinapäivänsä. Tunnelma oli korkealla, kun asiantuntijamme valmistautuivat nousemaan estradille. Pääomamarkkinapäivässä pureuduttiin päivitettyyn strategiaamme ja taloudellisiin tavoitteisiimme. Kestävä kannattavuus tulee olemaan yhtiön päätavoite tulevana strategiakautena, joka kestää vuoteen 2027. Kannattavuuden parantamisen lisäksi yhtiö hakee maltillista kasvua painopisteenä erityisesti rataliiketoiminnan ja Ruotsin liiketoiminnan kasvattaminen. Lue kattava kuva-artikkeli päivän tunnelmista, katso tallenne alapuolelta tai tutustu tarkemmin esityksiin.

Kreate CMD ennen tilaisuuden alkua
Ennen Kreaten ensimmäisen pääomamarkkinapäivän virallista aloitusta tunnelma oli hyväntuulinen ja täynnä odotusta. Vasemmalta elokuussa väylärakentamisen johtajana aloittava Juha Schönberg, TYL Kruunusillat -hankkeen projektipäällikkö Jari Humalajoki, ratarakentamisen johtaja Timo Leppänen, elokuussa operatiivisena johtajana aloittava Sami Laakso, Kreate Sverigen toimitusjohtaja Veli Taatila, talousjohtaja Mikko Laine sekä sijoittajasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö Niina Streng.
Toimitusjohtaja odottaa vuoroaan
Kreate Groupin toimitusjohtaja Timo Vikström odottaa kutsua lavalle päästäkseen avaamaan markkinatilannetta sekä Kreaten strategisia suunnitelmia ja näkymiä. Pääomamarkkinapäivään oli tullut mukavasti sijoittajia ja sijoittamisen asiantuntijoita niin paikan päälle Sanomatalolle kuin linjoille verkkolähetystä seuraamaan.
Toimitusjohtaja ja tavara aseman tausta
Toimitusjohtaja Vikström oli valinnut tilaisuuden taustakuvaksi yhden Kreaten lähihistorian erikoisimmista ja vaativimmista hankkeista, sillä onhan nyt Kreaten 10. juhlavuosi. Tampereen tavara-aseman siirto oli huikea onnistuminen, ja se toimii nykyään upeana juhla- ja keikkapaikkana. Jos et ole vielä tutustunut tavara-aseman tarinaan, niin käy katsomassa joko lyhyt versio tai noin 10 minuutin mittainen dokumenttielokuva.
Toimitusjohtaja puhuu strategiasta
Toimitusjohtaja kertoi, että Kreate keskittyy vuoteen 2027 kestävän strategiakauden aikana erityisesti kannattavuuden parantamiseen. Lisäksi yhtiö aikoo jatkaa kasvuaan pitäen samalla velkaantumisasteen kurissa. Kasvun osalta painopiste on rataliiketoiminnan ja Ruotsin liiketoiminnan kasvattamisessa. Menestyksemme rakentuu yhä asioista, joissa olemme vahvoja tai infra-alan edelläkävijöitä.
Ratarakentamisen johtaja Timo Leppanen
Toimitusjohtajan jälkeen lavalle nousi ratarakentamisen johtaja Timo Leppänen, joka kertoi taustaa rataliiketoiminnan määrätietoisesta kehittämisestä ja vakuutti, että Kreate on hyvissä asemissa osaavan henkilöstön ja monipuolisen kaluston voimin. Olemme valmiina nousemaan rataliiketoiminnassa uudelle tasolle: valtiolla ja kunnilla on useita suuria rata- ja raitiotiehankkeita tulossa ja raiderakentamisen näkymät ovat hyvät.
Ruotsin toimitusjohtaja Veli Taatila
Kreate Sverigen toimitusjohtaja Veli Taatilan puheenvuoro oli värikäs ja mielenkiintoinen. Saimme kuulla hänen omasta polustaan infrarakentamisessa sekä Ruotsin inframarkkinasta. Vuodelle 2024 Ruotsin liiketoiminnan liikevaihtotavoite on yli 320 miljoonaa kruunua ja strategiakauden 2027 loppuun yli 650 miljoonaa kruunua. Liikevaihtoa on tarkoitus kasvattaa laajenemalla sekä maantieteellisesti että uusiin rakentamisen lajeihin. 
Talousjohtaja Mikko Laine
Talousjohtaja Mikko Laine oli virallisen osuuden viimeinen esiintyjä. Hän kertoi laajemmin 26.4. julkaistuista taloudellisista tavoitteista, jotka tähtäävät yli viiden prosentin EBITA-marginaaliin, liikevaihdon 5–10 prosentin vuosittaiseen kasvuun sekä nettovelan ja käyttökatteen suhteen pitämistä alle 2,5-tason. Veli Taatila ja Timo Leppänen kuuntelevat keskittyneesti taustalla.
Kysymyksiin vastaamista 1
Niinan johdolla käytiin vielä vastauksia yleisön kysymyksiin, joita esitettiin niin paikan päältä kuin chatin välityksellä.
Sami Laakso ja Juha Schonberg
Ennen retkikohteen esittelyä esiteltiin väylärakentamisen tuleva johtaja Juha Schönberg ja operatiivisena johtajana aloittava elokuussa aloittava Sami Laakso. Molemmat ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka hyvin seuraajasuunnittelu Kreatessa toimii. Toimitusjohtaja Vikström painottikin tilaisuudessa, että Kreatella on erinomaisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja edetä uusiin tehtäviin talon sisällä.
Jari ja Sami esittelee retkikohteen
TYL Kruunusiltojen projektipäällikkö Jari Humalajoki ja nykyinen väylärakentamisen johtaja Sami Laakso esittelivät retkikohteemme, johon lähdettiin paikalle tulleiden asiantuntijoiden kanssa. Sami kertoi alustuksessa, kuinka Nihdin esirakentaminen hankkeessa materiaalien kierrätys hankkeen sisällä on tukenut kustannustehokkuutta ja vähäpäästöisyyttä. Jari komppasi, että materiaaleja on käytetty myös viereisen Kruunuvuorensillan työmaalla, jonne suuntasimme päivän päätteeksi.
Mikko Laine ja Jari Humalajoki tyomaalla 1
Kruunuvuorensillan työmaata esitteli kohteessa projektipäällikkö Humalajoki oikealla. Vasemmalla etualalla talousjohtaja Mikko Laine. Kun turvavarusteet olivat kunnossa, päästiin etenemään lyhyelle kierrokselle.
Tyomaalla
Osallistujat kuuntelivat ja kyselivät innokkaasti purevasta viimasta huolimatta. Merellä rakennettaessa on olosuhteet aivan toista kuin maalla olevissa kohteissa. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että hattua nostetaan kaikille rakentajille, jotka paiskivat töitä haastavissa olosuhteissa, säässä kuin säässä. Kuvassa olevat peitteet kertovat siitä, että Kruunuvuorensillalla on alkamassa sillan kannen eristystyöt.
Kruunuvuorensilta
Kiitos kaikille osallistujille, olitpa sitten kuuntelemassa paikan päällä tai linjoilla. Kreaten historian ensimmäinen pääomamarkkinapäivä on onnistuneesti ohi ja palaute on ollut tähän asti varsin positiivista. Jatkamme tulevaisuuden rakentamista kohti asetettuja tavoitteita. Tekeminen jatkuu työmaillamme vahvaan osaavaan tapaan tästä eteenpäinkin. Kuten kuvasta näkyy, nousee Kruunuvuorensillan pylonikin jo kohti korkeuksia. Meren pinnan alapuolella on 10 metriä ja yläpuolella ollaan +30 metrissä.