Kreaten kesätyöntekijät viihtyivät vaativan infrarakentamisen parissa Poikkimaantien hankkeella Oulussa.

Mikä yhdistää kolmea infra-alan opiskelijaa ja Kreaten vahvaa väylä-, silta- ja rataosaamista? Vastaus löytyy Oulun sataman vilkkaan pääväylän varrelta. Mittavalla Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen -hankkeella Janette Schönberg, Milla Laatikainen ja Jere Hautamäki tutustuivat kesän 2023 ajan vaativan infran rakentamisen arkeen – ja samalla vahvistui näkemys siitä, että opiskeltava ala on juuri se oikea.

Hyvin on mennyt ja kovasti on tykätty. Kuulumisia kysyttäessä kesäharjoitteluaan tekevien opiskelijoiden vastaukset ovat Poikkimaantie-hankkeella hyvin samanlaiset.

Janette Schönberg on rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija Oulun yliopistosta. Milla Laatikainen opiskelee Oulun Ammattikorkeakoulussa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi ja Jere Hautamäki samassa korkeakoulussa rakennusmestariksi.

Näyttää siltä, että jatkokysymykset on esitettävä ripeästi. Isolla hankkeella, jossa tehdään samaan aikaan monia väylä-, silta- ja ratarakentamisen työvaiheita, tapahtuu koko ajan, ja pian haalariharjoittelijoiden on riennettävä seuraaviin tehtäviin.

Liikenteenohjaus kaikille tutuksi

Jokaiselle harjoittelu on opintoihin kuuluva ensimmäinen harjoittelu, jossa he ovat päässeet tutustumaan yhteen Kreaten mittavimmista ja monipuolisimmista hankkeista.

– Melkein helpompi on kertoa, mitä ei ole päässyt tekemään, naurahtaa Jere ja jatkaa olleensa muun muassa jalkamiehenä kaivinkoneelle kaapeleiden kaivamisessa ja putkitöissä, ajanut jyrää ja kuljettanut aitoja ja lamelleja.

– Paljon on ollut myös liikenteenohjaamista, kun oli muuttuvia liikennejärjestelyitä esimerkiksi puiden kaatamisen vuoksi. Myös liikennemerkkien pystyttämistä on ollut ja myös kiertoteitä olen päässyt tekemään, hän luettelee.

Milla ja Janette nyökkäävät – he työskentelevät työparina ja liikenteenohjausta on ollut heilläkin.

– Minä olen ensimmäistä kertaa työmaalla ja oikeastaan kaikki on ollut uutta. Liikenteenohjaus tuntui aluksi haastavalta, mutta kesän mittaan siihen on tullut jo rutiinia. Koen, että olen jo aika hyvä siinä, pohtii Janette.

Janette Schönberg ja Milla Laatikainen opiskelevat infrarakentamista ja kesällä 2023 he työskentelivät haalariharjoittelussa Kreaten Poikkimaantie-hankkeella Oulussa.
Reilussa kolmessa kuukaudessa haalariharjoitteluaan tekevästä Janetesta ja Millasta on kehittynyt tehokas työpari. Liikenteen ohjaamisen lisäksi he ovat olleet mukana erilaisissa väylä- ja siltarakentamisen tehtävissä Kreaten Poikkimaantie-hankkeella Oulussa.

Sillanrakentamisessa jokaiselle uutta

Hankkeen laajuudesta kertoo se, että Poikkimaantien parantamisen ja leventämisen lisäksi kreatelaiset rakentavat urakka-alueella 10 uutta siltaa ja korjaavat 5 nykyistä siltaa. Työmaalla kullakin sillalla on S-alkuinen koodi.

– Se oli yksi mielenkiintoisimmista asioista, kun tehtiin S10:n alikulun pohjaa. Siinä oli paljon uusia juttuja itselle. Aloitettiin pohjasta, tuli suodatinkankaat, konekuski laittoi murskeet päälle ja korot katsottiin tasolaserilla, Milla muistelee.

Kolmikosta Jerellä on jo hieman kokemusta alalta – hän oli ennen opintoja ollut mukana kaivamassa sähkö- ja kuitukaapeleita.

– Suurin piirtein tiesin, millaista hommaa tämä on, joten ei tullut mahdottomia yllätyksiä vastaan. Sillanrakennusprosessi oli sellainen, jossa ole koskaan ollut ja siinä tuli minullekin eniten uutta.

Milla on aiemmalta ammatiltaan lähihoitaja. Hän kertoo, että rakennusala oli hänen salainen haaveensa, josta on tulossa nyt totta.

– Työmaalla ja oikeastaan koko alalla motivoi monipuolisuus ja tänä kesänä tietysti se, että kaikki on niin uutta. Täällä on päässyt koko ajan oppimaan ja kehittymään.

Työmaan MVR-mittaukset opettavat

Poikkimaantiellä urakka-alue on laaja ja työturvallisuuden arviointiin kuuluvat MVR-mittaukset ovat tuoneet Millan ja Janeten mukaan lisää näkökulmaa vaativan infran rakentamiseen.

– Suojavarusteista oli meillä myös koulussa ja sitä, että tarkkana pitää olla. Kun MVR-mittauksissa käydään kerran viikossa koko työmaa läpi ja että suojaukset, lamellit, suoja-aidat ja muut ovat asianmukaisesti, sekin opettaa tosi paljon ja alkaa huomata turvallisuuteen liittyviä asioita, toteaa Milla.

Kreaten kesätyöntekijät viihtyivät vaativan infrarakentamisen parissa Poikkimaantien hankkeella Oulussa.
Milla ja Janette ovat haalariharjoittelussaan päässeet tutustumaan väylärakentamiseen ja siltarakentamiseen. Tässä he ovat mukana hulevesiputkien asentamisessa.

Oma-aloitteisuutta ja oppimisen paloa

Kesä on mennyt nopeasti ja haalariharjoittelijat vaikuttavat oikeasti tyytyväisiltä. Otetaan loppuun vielä nopeat kommentit jokaiselta:

– Alusta asti tuntui siltä, että kuuluu porukkaan ja se on ollut mukavaa. Täällä näkee koko ajan laajasti mitä tapahtuu ja vaikka eihän me haalariharjoittelussa vielä itse niin paljon rakenneta, näemme, mitä muut tekevät. Koulun penkille palaan ihan hyvällä mielellä, mutta olisin voinut jäädä vielä töihinkin, kertoo Milla.

– Täällä on hyvin saanut neuvoja ja apuja. Toisaalta tosi oma-aloittainenkin pitää olla ja on saanut olla. Tykkään siitä, että pitääkin itse vähän miettiä, eikä vasta sitten, kun joku tulee sanomaan. Semmoista tietynlaista yrittäjähenkistä hommaa tämä on ollut ja tuntuu kyllä omalta hommalta, kuvailee Jere.

– Kivaa on ollut nähdä silta- ja väylärakentamisen prosesseja ja jo haalariharjoittelijana pääsee näkemään konkreettisesti oman työnsä jäljen. Kyllä harjoittelu on vahvistanut sen, että tämä ala on mun oma juttu ja olen oikealla alalla. Täällä on tullut itselle oppimisen palo, halu kehittyä lisää, summaa Janette.


Lue lisää Jeren, Millan ja Janeten kesätyömaasta, Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen -hankkeesta sivuiltamme.