Noora Sipola toimii työnjohtajana Kreaten Tahkokankaan kadut ja vesihuolto -hankkeella Oulussa.

Noora Sipolan polku Kreaten väylärakentajien pariin on kaikkea muuta kuin viivoittimella vedetty. Peruskoulun päättötodistuksessa kympit löytyivät kuvaamataidon ja musiikin kohdalta, ja itseään käsistään käteväksi kuvaileva Noora opiskeli kuva-artesaaniksi.

– Olen aina tykännyt rakennusalasta, mutta minulla ei ollut rohkeutta astua peremmälle. Lapsuuden ja nuoruuden kasvoin ilmapiirissä, jossa ei katsottu hyvällä sitä, että nainen tekee töitä miehisellä alalla, hän aloittaa.

Kuvallisen ilmaisun pariin Noora ei kuitenkaan jäänyt, vaan aloitti työt saattohoidossa ja sieltä ovet avautuivat lähihoitajakouluun. Esikoisen synnyttyä sosiaali- ja terveysala ei kuitenkaan enää houkutellut.

– Perheen perustamisen jälkeen olen ollut muun muassa promoottorina, kioskintätinä ja töissä elintarviketehtaan linjastolla. Parhaimmillaan tein kahta työtä ja opiskelin samalla tarjoilijaksi. Kun kuopus syntyi, vauvan kanssa kotona ollessa keräsin rohkeuteni ja päätin vihdoin hakea Oulun ammattikorkeakouluun rakennusalalle, jonne olin aina oikeasti halunnut.

Kreaten työnjohtajat Noora Sipola ja Kari Lotvonen Tahkokankaan työmaalla Oulussa.
Työkaverit saavat työnjohtaja Noora Sipolalta runsaasti kehuja. Tässä Tahkokankaan työmaalla Oulussa otettuun kuvaan Noora sai seurakseen työnjohtaja Kari Lotvosen.

Harjoittelujen kautta oikeaan suuntaan

Kesä 2020 oli insinööriopiskelijan ensimmäinen haalariharjoittelukesä ja se vei Vt 4 ohituskaistat Kuivaniemi–Simo -hankkeelle.

– Olin silloin ensimmäistä kertaa työmaalla ikinä, jos ei muutamia koulun tutustumiskierroksia lasketa mukaan. Toimin jalkamiehenä, liikenteenohjaajana, asensin rumpuja, suojaputkituksia, valaisimien jalkoja ja kaapelointia, ajoin jyrällä…ehdin harjoitella tuon kesän aikana niin valtavasti ja tein siis vaikka ja mitä, hän muistelee.

Seuraavana kesänä Noora pääsi seuraamaan Kreaten työnjohtaja Jukka-Pekka Kukkosen toimintaa vastaavana työnjohtajana Oulun Torihotellin työmaalla. Samaan aikaan työnjohtoharjoittelija kävi tekemässä kaivannontuentaa toisaalla kerrostalotyömaalla, jossa hän sai toimia itsenäisesti työnjohtajana, mutta niin, että apua oli aina saatavilla. 

– Torihotellilta siirryin toimistolle valmistelemaan seuraavan hankkeen asiakirjoja. Kun toimistotyöt saatiin päätökseen, siirryttiin J-P:n kanssa takaisin Oulun keskustaan kerrostalotyömaalle As Oy Oulun Albert ja Oskariin. Tässä hankkeessa oli kaivannontuentaa pontituksin ja paalutuksin, maaleikkausta, täyttöjä ja monenlaisia putkituksia ja mukana olin aloituspalaverista luovutukseen saakka.

Kreate toteuttaa Oulun ydinkeskustassa kahden tornitalon, Asunto Oy Oulun Albertin ja Asunto Oy Oulun Oskarin, kaikki maanrakennus- ja pohjatyöt.
Kreate toteutti Oulun ydinkeskustassa kahden tornitalon, Asunto Oy Oulun Albertin ja Asunto Oy Oulun Oskarin, kaikki maanrakennus- ja pohjatyöt. Albert kohoaa 13 kerroksen korkeuteen, joten siitä muodostui kaupungin uusi ja näyttävä maamerkki.


Harjoittelujakson päätyttyä syksyllä 2021 Nooralla oli mahdollisuus jatkaa opiskelujen ohella töitä Kreatella. Koronan vuoksi kurssit olivat etänä, joten päätös oli helppo.

– Opin työskentelemään työmaalla, jossa toimii useita eri urakoitsijoita erilaisissa vaiheissa. Töitä aikataulutettiin paljon ja ongelmia ratkottiin ja niistä selvittiin hienosti. Jukka-Pekalta olen oppinut suurimman osan nykyisistä taidoistani, joista olen hänelle erityisen kiitollinen. Hän on jaksanut kuunnella kysymyksiäni kysymyksien perään, ja ohjata minua oikeaan suuntaan kokemusten kartuttamisessa, Noora kiittelee.

Vastuuta ja yhteen hiileen puhaltamista

Opinto- ja työura ennen Kreatea oli Nooralla monimuotoinen ja se on ollut sitä myös vaativan infrarakentamisen parissa. Hän on tyytyväinen kokemuksiinsa isoilla ja pienemmillä hankkeilla, joista viimeisimpiä ovat Kirkkosaaren sillan ja kevyen liikenteen väylän rakentaminen Muhoksella sekä Tahkokankaan kadut ja vesihuolto -hanke, joka kuuluu Oulun kaupungin ekotehokkaan rakentamisen kärkihankkeisiin.

– Kreatella työskentely on ollut opettavaista ja palkitsevaa. Täällä annetaan vastuuta ja jos jokin asia painaa mieltä, siitä uskaltaa kertoa. Palaute annetaan rakentavasti ja niin, että siitä on mukava ottaa opiksi, Noora kuvailee ja jatkaa, että suurin yllätys on ollut lämmin yhteisöllisyys ja ystävällinen ohjaus.

– Aina autetaan, kun joku apua tarvitsee. Uusia asioita ja vanhan kertausta opetellaan yhdessä ja muutenkin yhdessä jaetaan ajatuksia. Täällä tuntee kuuluvansa porukkaan, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

noora tahkokankaalla
Kreate toteuttaa katujen ja vesihuollon rakentamisen Tahkokankaan alueella Oulun Hiirosen kaupunginosassa, jonne valmistuu vaiheittain noin 2 200 asukkaan pientalo- ja kerrostaloalue. Noora Sipola (oikealla) toimii työnjohtajana ekologista rakentamista painottavassa hankkeessa.

Haasteet ja niissä onnistuminen motivoivat

Mieleenpainuvimmiksi hetkikseen Noora Sipola mainitsee Albertin ja Oskarin työmaan suihkupaalutukset ja Muhoksen Kirkkosaaren sillan rakentamisen.

– Suihkupaalutus oli erilaista ja jännittävää ja työvaiheiden seuraaminen oli mielenkiintoista. Myös Muhoksella sillanrakentaminen oli mahtava kokemus. Kaikessa olen ollut kympillä mukana.

Kreate rakensi Kirkkosaaren siltaa Muhoksella.
Noora Sipola yhdessä muiden Kreaten sillanrakentamisen ammattilaisten kanssa rakensi uuden sillan Muhosjoen yli Kirkkosaareen. Kuvassa aloitellaan ensimmäisiä tukipaalutuksia kesäkuussa 2022.

Työnjohtajan työssä motivoivat erilaisten ihmisten kanssa työskentely, omien taitojen hyödyntäminen ja vastaan tulevat haasteet ja niissä onnistuminen.

Mutta mitä kuuluu rohkealle päätökselle lähteä opiskelemaan muiden odotuksista huolimatta rakennusalaa? Miten opinnot edistyvät työn ja perhearjen ohessa?

– Parhaillaan aherran opinnäytetyötä, jossa selvitän puupaalujen käytön mahdollisuuksia infran työnaikaisissa rakenteissa ja tavoitteena on valmistua tänä keväänä yhdyskuntatekniikan insinööriksi. Toivon jatkossakin oppivani uutta ja että saan työskennellä tässä mahtavassa porukassa. Tykkään olla työmailla, joten ehdottomasti olen vihdoin unelmatyössäni.