Toteutimme Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaalla seitsemän eri infra- ja maanrakentamisen urakkaa sekä jäähdytysvesitornien paikallavalutyöt. Kreaten urakkakokonaisuus oli osa Metsä Fibren 1,5 miljardin arvoista biotuotetehdasinvestointia, joka on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.
Maanrakennusurakoihimme kuuluivat tehdasalueella tehtävät maanleikkaus-, paalutusalustojen ja hulevesiverkoston rakennustyöt, vesistötäytöt, uuden tulotien ja rumpusiltojen rakennustyöt sekä haketunnelin alueen pohjavedenalennuksen toteuttaminen. Lisäksi urakoihimme sisältyivät Pajusaaren ja Sahasaaren aluetyöt putkistoineen, teineen ja nostoalueineen sekä valaisinmastoperustukset. Rakennuskohde oli geoteknisesti vaativa, sillä perusmaa oli pehmeää, pohjavesi alueella lähellä maanpintaa ja osa kaivutöistä ulottui tehdasaleen vanhojen täyttöjen alueelle.
Jäähdytysvesitornien osalta vastaamme betoniperustustöistä sekä mm. vesitornialueen lähes 4 000 neliön kokoisen paalulaatan valamisesta.
Rakentaminen tapahtui nykyisellä tehdasalueella ja rakentamisessa täytyi huomioida Metsä Groupin kaksi alueella sijaitsevaa tehdasta, nykyinen sellutehdas ja kartonkitehdas.
Kreate oli urakan tarjousvaiheesta lähtien kehittänyt aktiivisesti vaihtoehtoisia ratkaisuja yhdessä tilaajan kanssa. Ratkaisuilla onnistuttiin vähentämään töihin liittyviä teknisiä ja turvallisuusriskejä sekä nopeuttamaan työvaiheiden toteutusta.
Kemin biotuotetehtaan suunnittelun lähtökohtana oli fossiilittomuus sekä 250 prosentin sähköomavaraisuus. Samanlaisessa ympäristömyönteisessä hengessä kehitettiin myös maanrakennusvaihtoehtoja. Edistimme kierrätysmateriaalien käyttöä urakkaosuudessamme esimerkiksi ehdottamalla OKTO-eristeen käyttöä suodatinkerroksessa. Teollisuuden sivuvirroista tehty OKTO-eriste säästää luonnonkiviainesten käyttöä sekä tarjoaa erinomaisen kantavuuden ja lämmöneristyskyvyn, mikä puolestaan nopeuttaa rakentamista talviolosuhteissa.
Lisäksi Kreate innovoi yhdessä tilaajan kanssa pohjaveden alentamiseen tarkoitettujen syväpumppauskaivojen toteutustapaa.