Jussi Sivén ja Henna Ihamäki ovat Kreaten kiertotalouden ammattilaisia. Tällä kertaa he kävelevät Marjalan kiertotalousalueella Mäntsälässä.

Tämä ei ole mikä tahansa tarina vaan uratarina Kreaten kiertotalouden ammattilaisista Henna Ihamäestä ja Jussi Sivénistä. Henna ahkeroi parhaillaan laajassa Koskelan varikkohankkeen allianssiurakassa Helsingissä. Jussi on kaksikosta se, jonka löytää Hirvihaaran tai Marjalan kiertotalousalueilta Mäntsälästä tai Sarfvik Golfin peruskorjaushankkeelta Kirkkonummelta.

Yhteistä heillä on se, että molemmat tulivat harjoitteluun vaativan infran rakentamiseen erikoistuneelle Kreatelle ja ovat edenneet yhtiössä kiertotalouden monipuolisiin tehtäviin.

– Minulla oli pitkä kokemus maarakennusalalta, ja Kreate tarjosi mahdollisuuden yhdistää aiempi kokemus ja ympäristöalan koulutus, kertoo Jussi.

Henna oli rakennustekniikan opinnoissaan kerryttänyt kokemusta betonituotannon puolelta, kun hän harjoitteli kivipohjaisia rakennustuotteita ja -materiaaleja valmistavassa yhtiössä.

– Toimitimme betonia Kreaten työmaille ja sitä kautta yritys tuli tutuksi. Hyvät kokemukset ja kontaktit saivat hakemaan tänne työnjohtoharjoitteluun, muistelee Henna.


Mäntsälässä sijaitseva Marjalan kiertotalousalue valikoitui paikaksi, kun Kreaten kiertotalouden ammattilaiset Henna Ihamäki ja Jussi Sivén vaihtoivat kuulumisia. Taustalla pääkaupunkiseudun rakennustyömailta tullutta asfalttijätettä
Mäntsälässä sijaitseva Marjalan kiertotalousalue valikoitui paikaksi, kun Kreaten kiertotalouden ammattilaiset Henna Ihamäki ja Jussi Sivén vaihtoivat kuulumisia. Taustalla pääkaupunkiseudun rakennustyömailta tullutta asfalttijätettä.

Työmaainsinöörin vaihtelevat päivät allianssihankkeella

Hennan työnjohtoharjoittelu Kreaten Tikkurilantien kiertotalousalueella Vantaalla alkoi keväällä 2021. Työn ohessa Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelija teki opinnäytetyötään, joka käsitteli digitalisaatiota maamassojen käsittelyssä. Valmistumisen jälkeen Henna aloitti Kreatella ympäristöinsinöörinä.

Henna Ihamäki työskentelee Kreaten kiertotalousyksikössä
Arki Kreaten kiertotalousalueilla tuli Henna Ihamäelle tutuksi ensin työnjohtoharjoittelussa ja sen jälkeen ympäristöinsinöörin tehtävässä.

Kun joulukuussa 2024 Koskelan uuden varikon rakentamisessa siirryttiin kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen, kiertotalousammattilaisemme teki siirron kiertotalousalueilta allianssihankkeelle. Koskelan varikkohankkeella Kreate toteuttaa Skanskan kumppanina kiertotalousratkaisujen lisäksi rata- ja sähköratatyöt sekä vaihteiden ohjausjärjestelmän.

–  Vastaan kiertotalouden työmaainsinöörinä yhdessä tiimin kanssa vanhan varikon purusta ja maa-ainesten vastaanottopaikoista sekä kuljetusten hallinnoinnista. Työpäivät ovat vaihtelevia ja monipuolisia ja ne voivat alkaa purkutöiden valvonnalla ja päättyä maa-ainesten vastaanoton ja kuljetuskaluston yhteensovittamiseen, Henna kuvailee.

Kolme kohdetta – kolme työnkuvaa

Jussi liittyi Kreaten keltamustaan joukkueeseen muutama vuosi Hennan jälkeen. Hän opiskeli LAB-ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologian insinööriksi, ja Marjalan kiertotalousalueelta tehty opinnäytetyö ”Asfaltin korvaaminen kierrätysmateriaaleista valmistetulla massalla” valmistui syksyllä 2024.  

Jussi Sivén työskentelee Kreaten kiertotalousyksikössä.
Jussi Sivén vastaa useasta Kreaten kiertotalousalueesta ja Marjala on yksi niistä. Täällä otetaan vastaan asfaltti-ja betonijätettä sekä jätteen sekaisia maa-aineksia. ​​​​

Parhaillaan Jussilla on kolme työmaata, joista yksi on kuvissa näkyvä Marjalan kiertotalousalue Mäntsälässä, muut kaksi ovat niin ikään Mäntsälässä sijaitseva Hirvihaaran kiertotalousalue sekä Sarfvik Golfin parantamishanke Kirkkonummella.

Jussi toteaa naurahtaen, että myös työnkuvia on kolme.

– Täällä Marjalassa vastaan päivittäisistä asioista työnjohtajana, kun vastaanotamme betonia ja asfalttia ja etenkin asfaltin vastaanotolle tuntuu olevan kovasti kysyntää. Hirvihaarassa toimin vastaavana työnjohtajana ja siellä meillä valmistuu ampumaradan suojavalli kovaa vauhtia. Sarfvikissa olen massakoordinaattorina hankkeella, jossa golfkeskuksen perusparannuksessa hyödynnetään pääkaupunkiseudulla rakentamisessa syntyviä ylijäämämaita.

Rakennushanke tai kiertotalousalue, työ on monipuolista

Työnjohtoharjoittelusta alkaneet urat ovat vieneet työkaverit uusiin suuntiin hyvin erilaisten kiertotalouden tehtävien pariin.

– Koskelassa työmaa antaa selvät raamit toteuttaa omaa työtä ja toimintatavat tulevat suoraan päätoteuttajalta. Työ vaatii yhteensovittamista eri toimijoiden välillä, jotta saamme työmaan etenemään suunnitellun aikataulun mukaisesti, Henna kertoo.

 – Yhteisten palavereiden avulla varmistetaan, että jokainen allianssin isolla työmaalla on ajan tasalla ja tietää, mitä tulee tehdä. Palaverit ovat myös hyvä tilaisuus jakaa tietoa ja kokemuksia sekä keskustella mahdollisista haasteista ja ratkaisuista, jatkaa Henna.

Kreaten kiertotalouden Henna Ihamäki tutkii materiaaleja Marjalan kiertotalousalueella.
Betonijätettä saapuu Marjalaan myös ratatyömailta. Nämä ratapölkyt ovat lähtöisin Kreaten omilta urakoilta pääradalta Helsingin ja Riihimäen väliltä.

Kreatella on useita kiertotalousalueita eri puolella pääkaupunkiseudun kehyskuntia, joten Jussilla kertyy ajokilometrejä. Varsinaista työtään hän kuvailee monipuoliseksi ja tehtävät ovat vastanneet hyvin ympäristöteknologian opintoja. Hän kertoo, että kiertotalousalueilla tavaran vastaanottomäärät riippuvat hyvin paljon markkinatilanteesta.

– Välillä betonia ja asfalttia saattaa olla suuriakin määriä tarjolla, ja toisinaan voi olla hiljaisempia aikoja. Hirvihaarassa tämä näkyy vallin rakentamisessa. Kun tavaraa, kuten purkubetonia, jätteenpolton kuonaa ja rakentamisen ylijäämämaita, tulee, saadaan hyvin edistettyä ampumaradan vallin rakentamista. Silloin kun isoja purkukohteita ei ole käynnissä, etenkin betonia tulee vähemmän sisään ja silloin luonnollisesti vallin rakentaminenkin hidastuu huomattavasti.

– Ja sitten kun on hiljaisempaa, on enemmän aikaa kehittää kiertotalouden toimintojamme ja prosessejamme, Jussi lisää.

Koulutuksella arvokkaita taitoja ja tietoja työelämään

Mikä on omassa työssä mielenkiintoisinta? Molemmat tarttuvat samaan aiheeseen, infrarakentamisen ympäristöasioihin.

Jussi kertoo hakeutuneensa opiskelemaan ympäristöalaa siksi, että rakennusalalla on kehitettävää monissa ympäristöasioissa.

– Nyt olen pääsyt näkemään, ettei hidas kehitys ole aina pelkästään rakennusalan yrityksistä itsestään kiinni, toteaa hän.

– Erityisen mielenkiintoista on ollut myös päästä näkemään ja hyödyntämään opittuja asioita käytännössä esimerkiksi olemalla mukana ympäristölupahakemusprosesseissa. Niissä näkee konkreettisesti sen, miten asiat todellisuudessa etenevät.

Henna Ihamäki ja Jussi Sivén ovat Kreaten kiertotalouden ammattilaisia ja tässä Marjalan kiertotalousalueella.
Näitä kreatelaisia, Henna Ihamäkeä ja Jussi Sivéniä, yhdistää työkaveruuden lisäksi halu kehittää ympäristöasioita infra-alalla. Kiertotalousalueet ovat yksi ympäristöteko, joka tekee rakentamisesta kestävämpää.


Henna ottaa esille yllättävän moninaiset ja vaihtelevat työtehtävät, joita infrarakentamisessa hyödynnettävien materiaalien kierrätys, uusiokäyttö ja jalostaminen sekä osallistuminen kiertotalousmateriaalien kehityshankkeisiin tuovat tullessaan.

– Kiertotalousalueilla yleisen päivittäisen työnjohdon lisäksi tehdään vastaanotettavien maa-aineisten laadunvalvontaa sekä suunnitellaan lähiviikkojen ajoja ja työvaiheita. Ja käytiinhän me Jussin kanssa näytteenoton sertifiointikursseilla ja myös se oli hyödyllistä ja kiinnostavaa, lisää Henna.

Jussilla on tähtäimessä Circular Economy -maisteriohjelma LUT-yliopistossa.

– Olen miettinyt, että maisteritason opinnot syventäisivät osaamistani ympäristöalalla ja voisin hyödyntää tietoja ja taitoja urallani ja työssäni Kreatella.

Henna ja Jussi työskentelevät kiertotalouden tehtävissä tahoillaan, mutta vielä löytyy yksi yhdistävä tekijä: molemmat ovat juuri aloittaneet työnantajan tarjoaman lähiesihenkilökoulutuksen.

– Uskon, että me molemmat saamme sieltä arvokkaita taitoja ja tietoa johtamisesta ja se auttaa kehittämään esihenkilöosaamistamme ja valmistautumaan tuleviin haasteisiin työelämässä, summaa Henna.

Työnjohtoharjoittelijaksi Kreaten kiertotaloustiimiin?

Kreate on kiertotalouden edelläkävijä, joka ottaa vastaan ja jalostaa rakentamisesta syntyviä ja infrarakentamisessa hyödynnettäviä materiaaleja omilla kiertotalousalueillaan. Sen lisäksi hyödynnämme työmaillamme kierrätys- ja uusiomateriaaleja.

Kesäharjoittelussa on hyvä kasvaa konkareidemme opastuksella ammattilaiseksi. Lue lisää ja jätä hakemus 28.3.2025 mennessä > Haemme kesätyöntekijöitä työnjohtotehtäviin.