Liikennejärjestelyitä Veturitien sillalla yöaikaan
Veturitien uutta siltaa rakennetaan myös öisin. Nykyisellä sillalla voi olla ajoittain käytössä vain yksi ajokaista arkiöinä klo 22–06. Paikalla on liikenteenohjaus.
Huomioithan liikennejärjestelyt liikkuessasi alueella
Olemme pyrkineet suunnittelemaan työt siten, että rakentamisesta ja liikennejärjestelyistä syntyy mahdollisimman vähän haittaa alueella liikkuville. Katutöillä on kuitenkin vaikutuksia liikkumiseen noin kahden vuoden ajan.
Liikennejärjestelyt 2.5.2022 alkaen:
Kulku autojuna-asemalle Höyrykadun kautta.
Liikennejärjestelyt 20.4.2022 alkaen:
Kulku Veturitieltä Pasilankadulle suljetaan ja Höyrykatu avataan liikenteelle. Työnaikainen kiertoliittymä Veturitien sillan eteläpäässä muuttuu mutkaksi, josta ajo on vain Veturitietä pitkin. Kävely- ja pyöräilyreitteihin liikennejärjestelyt tuovat pieniä muutoksia Televisiokadun läheisyydessä.
Nopeusrajoitus alueella on 40 km/h.
Katso kartta liikennejärjestelyistäHANKKEEN AJANKOHTAISET UUTISET
Veturitien uuden ylikulkusillan rakentaminen etenee suunnitellusti ja samalla nykyisen sillan alle valmistuu väliaikainen silta, jolle olemassa oleva silta ensi kesänä puretaan. Työmaan sijainti Suomen vilkkaimman junaliikenteen yläpuolella vaatii paitsi erityisosaamista myös tarkkaa aikataulutusta, sillä Kreaten silta-ammattilaisten on mahdollista rakentaa purkusiltaa ainoastaan lyhyissä ratakatkoissa yöaikaan.
Veturitien kolmessa osassa valmistuva uusi silta haastaa rakentajansa, mutta niin tekee myös nykyisen sillan purkamiseen käytettävän purkutelineen rakentaminen.
– Purkusilta on olemassa olevan sillan alla ja samalla kahdeksan vilkkaan junaraiteen päällä sijaitseva väliaikainen siltarakenne, jonka olemme Kreatessa suunnitelleet. Sen tarkoituksena on ottaa vastaan purettavan sillan betoniset purkujätteet niin, ettei mitään pääse putoamaan junaraiteille, selittää siltayksikön työnjohtaja Marko Rantala Kreatelta.
Teräspaalujen varaan rakentuvan teräsrunkoisen purkusillan rakentaminen alkoi lokakuussa 2021. Kansimateriaalina 90 metriä pitkään ja 14 metriä leveään siltaan käytetään puupelkkoja, vaneria ja suodatinkangasta.
– Pelkkojen päälle asennettavalla suodatinkankaalla varmistetaan, ettei radalle pääse hienoainesta. Vaneri puolestaan tasaa kuormitusta ja erottaa purettavan betonin suodatinkankaasta ja pelkoista, hän selittää.

Ratakatkot rytmittävät rakentamista
Purkusiltaa rakennetaan samanaikaisesti vaiheittain valmistuvan Veturitien uuden sillan kanssa. Rakentaminen vilkkaan junaliikenteen ehdoilla tarkoittaa työskentelyä ainoastaan lyhyiden ratakatkojen aikana.
– Siltaa tehdään neljänä yönä viikossa ratakatkojen sallimissa 2–6 tunnin aikaikkunoissa. Kaikki kahdeksan raidetta ei ole kerralla pois käytöstä, vaan ratakatkojen alkamis- ja päättymisajat vaihtelevat radoittain, mikä vaikuttaa merkittävästi rakentamiseen.
Veturitien nykyiselle sillalla oleva nosturi tuo pelkkapuut teräspalkeista ja putkista tehdylle työtelineelle, josta ne traktorikaivuri- ja miesvoimin asennetaan paikoilleen.
Haastavin vaihe on pelkkojen asentaminen teräspalkkien päälle. Nykyisen sillan ja purkusillan välissä on tilaa hyvin vähän, korkeimmillaan noin 70 senttiä, ja alapuolella ovat ajolangat ja raiteet. Jopa 150 kiloa painavat pelkat nostetaan koneella sillan päälle, josta ne vinssataan vaakasuunnassa oikealle paikalle.
Kierrätys osana purkusillan rakentamista ja purkamista
Monipuolisesti silta-, väylä- ja ratarakentamista sisältävä Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanke kuuluu Kreaten kiertotaloudelle leimallisiin kärkihankkeisiin. Siltatyömaalla kierrätys- ja uusiomateriaalien käyttäminen on merkittävä osa jokapäiväistä – ja purkusillan osalta jokaöistä – tekemistä.
Esimerkiksi purkusillan rakentamisessa käytetyt pelkat ja teräsosat ovat tulleet Pasilaan Kreaten muilta työmailta.
– Eivätkä ne vielä tämänkään jälkeen päädy kaatopaikalle. Kun purkusilta on purettu, pelkat ja teräspaalut ovat käypiä osia seuraavaan purkusiltaan tai siirrettävien ratasiltojen työmaalla tai muihin väliaikaisiin rakenteisiin työmaillamme, valottaa Rantala.

Myös Veturitien sillan purkamisesta syntyvä betonimurske tullaan hyödyntämään paikan päällä Veturitien ja Ratapihakortteleiden työmaalla.
– Kaikki betonimurska käytetään tukirakenteena ja pengertäyttöinä, kun levennämme Veturitietä Pasilan uudeksi 4-kaistaiseksi pääväyläksi.
Purkusilta käyttöön heinäkuussa
Purkusilta valmistuu toukokuun aikana ja käyttöön se tulee heinäkuussa 2022. Nykyisen Veturitien sillan purkaminen alkaa sen jälkeen, kun liikenne on siirtynyt nykyiseltä sillalta uuden sillan ensimmäiselle osalle.
Kreaten työnjohtaja Marko Rantala kertoo, että vanhasta sillasta puretaan purkusillan päälle ensimmäiseksi sillan kansi kaivinkoneella pulveroimalla ja rammeroimalla. Työvaihe tehdään päivätyönä junaliikenteen jatkuessa normaalisti. Sen jälkeen ovat vuorossa sillan välitukien purkaminen vaijerisahaamalla ja lopuksi välitukien anturat sekä maatuet, jotka puretaan uuden linjauksen mukaisen Veturitien rakennekerrosten alaosaan saakka.
Purkusillan purkaminen koittaa ennen uuden sillan toisen osan välitukien porapaalutuksen aloittamista. Purkaminen tapahtuu kokonaan yötyönä, mutta noin puolet nopeammin kuin rakentaminen.
– Kaikki siltamateriaalit kasataan nippuun ja hyödynnetään Kreaten muilla työmailla. Kasaamisessa niin kuin muissakin työvaiheissa on erittäin tärkeää, ettei mitään pääse radalle. Äärimmäisellä huolellisuudella ja vankalla kokemuksella myös tämä vaativa siltaprojekti hoidetaan onnistuneesti loppuun asti.
Lue lisää mielenkiintoisesta ja monipuolisesta Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeestamme:
Veturitien tukimuurit mahdollistavat eritasoisen katurakentamisen
Uuden Veturitien louhiminen vaatii tarkkuutta ja toteutusta lyhyissä aikaikkunoissa
Vähähiilinen betonimassa vähentää merkittävästi Veturitien rakentamisen hiilidioksidipäästöjä
Meneillään olevassa ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan nykyisen sillan pohjoispuolelle kolmen ajokaistan sekä kävely- ja pyöräilyväylän levyinen silta, jonne liikenne siirtyy kesän 2022 aikana.
Kokonaisuudessaan Veturitien uusi silta tulee olemaan noin 95 metriä pitkä ja keskimäärin 42 metriä leveä teräksinen jatkuva palkkisilta. Betonisen kannen eri työvaiheita on tehty Suomen vilkkaimman junaliikenteen yläpuolella, mikä on tuonut haasteita vaativaan urakkaan.
Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeen työnjohtaja Jalmari Järventaus Kreatelta kertoo, että kesäkuussa alkanut sillanrakentaminen on kuitenkin edennyt hyvin aikataulussa.
– Ensimmäisen osan maatuen ja välitukien valun jälkeen asensimme teräksiset pääkannatinpalkit. Asentamisen jälkeen maa- ja välituille valettiin tukipalkit teräspalkkien kiinnittämiseksi lopulliseksi rakenteeksi, kertaa hän kannen rakentamisen alkuvaiheita.
Työtasot mahdollistavat eri työvaiheet junaradan yläpuolella
Sillan kannen rakentaminen kahdeksan vilkasliikenteisen junaraiteen päällä vaati vaiheittaisia rakentamis- ja suojaustöitä, joita tehdään sekä päivällä että yöaikaan.
Eri työvaiheet on ollut helpompi ja turvallisempi suorittaa erillisiltä työtasoilta. Puiset työtasot asennettiin teräspalkkien alapaarteiden päälle.
– Työtasojen avulla voitiin tehdä töitä 25 kV jännitteisten ajolankojen päällä katkaisematta alapuolella kulkevaa junaliikennettä. Työtasoilta teimme myös nostoja sillalle, palkkien hitsaukset ja maalaukset, muotitimme ja valoimme välipalkit sekä käytimme niitä apuna kuorilaattojen asentamisessa.
Tarkkaan tehty suunnittelu näkyy monissa Veturitien sillan työvaiheissa, mikä tuo rakentamiseen paitsi tehokkuutta myös turvallisuutta.
– Teräspalkkien yhteydessä rakensimme reunimmaisiin palkkeihin kansiulokkeen muotin maassa ennen palkkien nostoa paikoilleen. Huomattavasti helpompi näin ja samalla se vähensi radalla tehtäviä töitä, selittää Järventaus.

Jokainen työvaihe poikkeuksellisen haastava
Veturitien sillan pääkannatinpalkit ovat 1,3 metriä korkeita ja painavat yhteensä 754 tonnia. Pelkästään niiden nostaminen vaati erittäin huolellista ja pitkäjänteistä suunnittelua eri osapuolten kesken.
– Vaikka nostojen ajan junaradalla oli jännitekatkot, pelkkä teräspalkkien toimitus nostopaikoille ja nostureiden nostopaikkojen järjestäminen junaradan kupeesta vaativat huolellista suunnittelua etukäteen.
– Jokainen sillan työvaihe kannen valuun asti on ollut poikkeuksellisen haastava juuri vilkkaan raideliikenteen ja vaarallisten sähkölankojen takia. Jo paalukoneen vienti ratojen väliin porapaaluja poraamaan oli kovan työn ja selvityksen takana. Jokainen vaihe tuli toteuttaa ja toteutimmekin ilman ongelmia siten, että niillä oli mahdollisimman vähän vaikutusta junaliikenteeseen.

Kuorilaatat valun muottina sekä työtasona
Alkuvuoden aikana teräksiset palkit ovat saaneet päälleen yli 300 noin neljän neliön kokoista kuorilaattaa.
– Kuorilaatat toimivat kansivalun alapuolisena muottina, joten sähköradan sekaan ei tarvitse muottia mennä tekemään kannen valua varten. Kuorilaatat toimivat samalla myös betonisena työtasona, joten liikkuminen ja työnteko on siten huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa.

Kuorilaattojen asentamisen jälkeen vanhan sillan kannatinorret siirretään uuden sillan pohjaan. Sen jälkeen ovat vuorossa kannen muotti- ja raudoitustyöt.
– Näin isoa, lähes 2 000 neliömetrin kokoista junaratojen yläpuolella olevaa siltaa, ei kannata eikä pysty lämmittämään kustannustehokkaasti. Laaja lämpöä haihduttava pinta sekä valun paksuus huomioiden valaminen ja vesieristys on paras tehdä lämpimämmissä olosuhteissa, aikaisintaan huhti–toukokuussa.
Sillan ensimmäisen vaiheen viimeistelytyöt vuorossa kesällä
Suomen talvi on näyttänyt lumisen puolensa myös Kreaten sillanrakentajille. Vaikka suuri lumimäärä on aiheuttanut ylimääräistä työtä, ovat työt edenneet hyvin aikataulussa – kuorilaattojen asentaminen on sujunut jopa hieman suunniteltua ripeämmin.
Keväällä tehtävän valun jälkeen ovat vuorossa Veturitien sillan ensimmäisen vaiheen loppukiri, johon kuuluvat muun muassa suoja- ja pohjatyöt, putki- ja kaapeliasennukset sekä asfaltointi ja kivityöt.
– Viimeistelytyöt eli kaiteiden asentaminen, valaisimet, tiemerkinnät ja uusista kaistoista kertovat liikennemerkit ovat vuorossa kesä–heinäkuussa. Sen jälkeen päivitämme liikennejärjestelyt sillan molemmissa päissä ja olemme valmiita avaamaan Veturitien ensimmäisen osan liikenteelle, toteaa Kreaten työnjohtaja Jalmari Järventaus.
Pasilan tuleva pääkatu Veturitie saa uuden, nykyistä siltaa yli kaksi kertaa leveämmän sillan. Samalla myös Hakamäentieltä Veturitielle johtava ajoramppi uudistuu.
Kreaten Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeen työmaalla se on tarkoittanut sitä, että kaivinkoneet ovat joulukuun alusta lähtien kaivaneet esiin kalliota ja vanhan tukimuurin taustaa. Töitä tehdään aivan Hartwall Arenan pysäköintihallin sisäänmenon ja pääradan välissä Veturitien sillan työmaan kupeessa.
– Purettava tukimuuri on aikoinaan mahdollistanut Hakamäentien ramppien rakentamisen näin lähelle rataa. Ison korkeuseron takia luiskien rakentaminen ilman tukimuuria olisi vaatinut leveän tilan tien ja radan välistä, mutta tukimuurin avulla tien täyttö- ja rakennekerrokset on saatu tuotua mahdollisimman lähelle rataa korkeuserosta huolimatta, kertoo Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeen projekti-insinööri Sakari Leino Kreatelta.

Rampin purettava tukimuuri on noin 125 metriä pitkä ja sen korkeus vaihtelee kolmesta metristä aina kymmeneen metriin. Todennäköisesti jykevä betoninen muuri on rakennettu samoihin aikoihin Veturitien nykyisen sillan kanssa 1960-luvun alussa.
Vanhaa muuria pois 90 metriä, uutta tilalle 75 metriä
Mittava Veturitien uudistaminen ja uuden Veturitien sillan rakentaminen ovat edenneet vaiheeseen, jossa Hakamäentien ramppia tukeva betonimuuri saa antaa tilaa uudelle.
– Vanhaa tukimuuri puretaan, koska tilalle rakennettavan tukimuurin linjaus muuttuu uuden ja leveämmän Veturitien sillan sekä Hakamäentien ramppien takia. Muurilla on myös jonkin verran ikää ja uusiminen on helpointa tehdä tässä vaiheessa muiden töiden yhteydessä, Leino selittää.
Uuden sillan tukimuuri liittyy länsireunalta vanhaan tukimuuriin ja itäpuolelta Veturitien sillan maatukeen, joten se on merkittävä osa uuden Veturitien sillan kokonaisuutta.
Vanhaa tukimuuria puretaan 90 metrin matkalta kaikkiaan noin 400 m³ eli noin 1 000 tonnia. Uutta rakennetaan noin 75 metriä ja sen jatkoksi jää noin 35 metriä vanhaa muuria.
Tukimuuri puretaan, murskataan ja hyödynnetään työmaalla
Työmaalla kalliota on kaivettu esille myös tulevan tukimuurin suunnittelun lähtötietoja varten. Vanhan tukimuurin tausta ja antura ovat kokonaan esillä.
– Auki kaivamisen jälkeen teimme muurin taakse kallion päälle pedin, josta purkukoneet ylettyvät muurille. Petiä hyödynnetään myös myöhemmin, kun iso osa muurista kaadetaan pedille pienentämistä varten varten.


Tammikuun loppupuolella vanhasta muurista sahataan reilun kahden neliön kokoisia ruutuja ja betoniosat pienennetään palasiksi kaivinkoneen hydraulisella vasaralla, rammerilla. Sen jälkeen palaset lastataan kuorma-auton kyytiin ja siirretään välivarastoon työmaalle.
– Huomioimme tässäkin työssä kiertotalouden siten, että kaikki murskattu betonijäte käytetään hyödyksi työmaalla muun muassa uuden Veturitien ja kevyenliikenteenväylän rakennekerroksiin Helsingin kaupungin ohjeiden mukaisesti, kertoo Leino.
Lue lisää vähähiilisestä betonista, joka vähentää merkittävästi Veturitien rakentamisen hiilidioksidipäästöjä.
Vilkas autoliikenne ja junarata tuovat haasteita
Pasilasta junalla länteen päin matkustavat voivat huomata muutoksen maisemassa, kun massiivinen muuri häviää radan oikealta puolelta hieman ennen Ilmalan seisakkia. Tukimuurin purkaminen Suomen vilkkaimman junaradan läheisyydessä vaatii tekijöiltä vankkaa kokemusta ja äärimmäistä huolellisuutta.
– Suurimman haasteen tuo se, että töitä tehdään vain noin 10 metrin päässä lähimmästä junaraiteesta. Maasto viettää jyrkästi radalle päin ja minkäänlaisia betoninpaloja ei saa vieriä radalle tai sen läheisyyteen. Työmaalla suojaukset tehdään erittäin huolellisesti, Leino sanoo.
Purkutyömaa sijaitsee myös aivan vilkasliikenteisten Hakamäentien rampin ja Veturitien ääressä. Autoliikenteelle voi ilmetä hetkellisiä häiriöitä tammikuun lopusta helmikuun alkuun, kun puretun muurin betonijäte kuljetetaan välivarastoon.

Kun tukimuuri on kokonaan purettu, kallion pinta puhdistetaan. Sen jälkeen siltatyömaalla ryhdytään rakentamaan uuden tukimuuria osaksi Veturitien tulevan sillan maatukea ja Hakamäentien uudistuvaa ramppia.
– Uusi ei juuri erotu vanhasta, vain värisävy on hieman tuoreempi. Tulevan muurin rakennusvaihe sen sijaan näkyy selvästi länteen päin lähteville junamatkustajille, kun muotti- raudoitus-, valu- ja jännitystyöt alkavat helmikuussa ja jatkuvat seuraavien kuukausien ajan, tietää Leino.
Veturitien ja Ratapihakorttelit -hankkeessa Kreate rakentaa Veturitien uuden ylikulkusillan. Nykyisen viisiaukkoisen teräsbetonisen kotelopalkkisillan korvaa kolmeaukkoinen jatkuva liittopalkkisilta.
Kolmen ajokaistan sijaan uudessa sillassa on seitsemän kaistaa sekä molempiin reunoihin tulevat väylät jalankulkijoille ja pyöräilijöille.
– Suurin haaste näin ison sillan rakentamisessa on tehdä se ajoneuvoliikenteen ja Suomen vilkkaimman raideliikenteen ehdoilla. Jokainen työvaihe vaatii erittäin huolellista suunnittelua ja toteuttamisessa vaaditaan vankkaa kokemusta niin sillanrakentamisesta kuin ratatyöskentelystä, kertoo kohteen työmaapäällikkö Kalle Tevaniemi Kreaten sillanrakentamisen ja -korjaamisen yksiköstä.

Mittava siltaurakka pohjautuu Kreaten, tilaajan ja suunnittelijan yhteisesti luomaan suunnitelmaan, joka syntyi rakentamista edeltäneen kehitysvaiheen aikana.
– Hioimme yhdessä suunnitelman vastaamaan parhaiten vaativan siltaurakan tavoitteita ja toki näin rakentamisen aikana jalostamme suunnitelmaa edelleen.
Rakentamisen vaiheistuksen ansiosta Veturitien nykyisen 100 metriä pitkän sillan purkutyöt ja uuden saman pituisen sillan rakentamistyöt voidaan toteuttaa joustavasti ja kustannustehokkaasti.
– Se mahdollistaa liikennöinnin sillalla koko kahden ja puolen vuoden kestävän urakan ajan, Tevaniemi lisää.
Uusi silta valmistuu kolmessa osassa, vanha silta puretaan purkutelineelle
Tarkan ennakkosuunnittelun jälkeen siltatyöt alkoivat kesäkuussa 2021. Vanhan sillan purkaminen ja uuden rakentaminen tehdään poikkeuksellisesti kolmessa vaiheessa.
– Nyt on meneillään ensimmäinen vaihe, jossa rakennamme nykyisen sillan pohjoispuolelle uuden, kolmen kaistan levyisen sillan. Kun se valmistuu alkukesällä 2022, liikenne siirretään kokonaan uudelle sillalle ja nykyinen Veturitien silta puretaan pois, Tevaniemi valottaa.
Siltahankkeesta tekee erityisen myös se, että nykyisen sillan alle on tämän syksyn ja alkutalven aikana rakennettu erillistä purkutelinettä, jonka päälle vanha silta puretaan osissa. Vanhasta sillasta syntyvä betonimurske hyödynnetään Veturitien ja Ratapihakortteleiden työmaalla.
Toisen vaiheen aikana puretun sillan paikalle rakennetaan uusi 4-kaistainen silta. Keväällä 2023 valmistuva ”toinen” silta on uuden sillan eteläinen puolisko.
– Kolmannen vaiheen aikana viimeistelemme ensimmäisessä vaiheessa valmistuneen sillan kannen eteläisen päädyn. Sen pystymme tekemään vasta kun silta on ensimmäisen ja toisen vaiheen jälkeen liikennöitävässä kunnossa.


Haasteena vilkas raideliikenne ja suuri sähköjännite
Radan välittömässä läheisyydessä purkaminen ja rakentaminen vaativat erityistä huolellisuutta ja tarkkaa aikatauluttamista. Pasilassa sillanrakentamisen haastavuus korostuu, koska Veturitien sillan alla kahdeksalla raiteella kulkee noin kolmasosa koko Helsingin junaliikenteestä sekä huoltoliikenne.
Radan päällä kulkevissa ajolangoissa on jatkuvasti 25 000 voltin jännite. Kaikki sähköjännitteen läheisyydessä tehtävät työvaiheet on toteutettava siten, että suojaetäisyydet ja maadoitukset on huomioitu ja pääsy jännitteisiin osiin ei ole missään tilanteessa mahdollista.
– Teemme jännitteisten osien yläpuolella kaikki työt, kuten välitukien poikkipalkkien muotti- ja raudoitustyöt, kansilaatan muotti- ja raudoitustyöt sekä kansilaatan betonointityöt 2,5 metriä korkeiden vaneristen suojaseinien sisällä, Tevaniemi kuvailee.
Sillan purkaminen ja rakentaminen vaativat jännite- ja ratakatkoja, jotka eivät ole vilkkaan raideliikenteen takia mahdollisia päivällä. Huomattava osa siltatöistä tehdään siis yöaikaan.
– Osassa raiteissa pääsemme tekemään töitä kaksi tuntia yössä, joissakin kuusi tuntia yössä. Jännitekatkot on neuvoteltava useita viikkoja etukäteen ja aikatauluihin vaikuttavat myös rataverkoston muut katkot ja huoltotyöt. Käymmekin tiivistä keskustelua viikoittain Fintrafficin liikennesuunnittelun kanssa, Tevaniemi kertoo.

Pasilan rataympäristö on monella tavalla haastava myös työkoneille. Työmaapäällikkö muistelee viime kesänä tehtyjä välituen paalutuksia, joissa tarvittiin isoa paalutuskonetta.
– Jouduimme lopulta purkamaan yhden raiteen, jotta saimme paalutuskoneen tarvittavaan paikkaan ratojen väliin. Paalut olivat pituudeltaan 8–10 metriä ja halkaisijaltaan metrin ja niiden poraaminen vaati kaikkiaan kolmen raiteen sulkemisen.
Mittavalla siltatyömaalla työt ovat edenneet hienosti aikataulussa. Kokonaisuudessaan Veturitien uusi silta on valmis kesällä 2023.

Lue lisää mielenkiintoisesta ja monipuolisesta Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeestamme:
Veturitien tukimuurit mahdollistavat eritasoisen katurakentamisen
Uuden Veturitien louhiminen vaatii tarkkuutta ja toteutusta lyhyissä aikaikkunoissa
Vähähiilinen betonimassa vähentää merkittävästi Veturitien rakentamisen hiilidioksidipäästöjä
Tutustu mittavalla Tampereen Kansi -hankkeellakin työskennelleeseen Kalle Tevaniemeen täällä.
Uusi Veturitie tulee kulkemaan Pasilankadulta ja rautatietä seuraten se nousee uudelle sillalle. Alueen liikenneyhteydet paranevat merkittävästi, kun Veturitie levenee 4-kaistaiseksi ja sillalla 7-kaistaiseksi. Samalla kadun molemmille reunoille erotellaan jalkakäytävät ja pyörätiet.
Junalla matkustavat ja työmaalla vierailevat voivat päätellä puisista rakennelmista, että tulevan Veturitien ja rautatien väliin tulee jotain suurta, tukevaa ja korkeaa.

Jykevät, jopa yhdeksään metriin kohoavat valumuotit rakennetaan Veturitien tukimuureja varten. Kreaten väylärakentamisen työmaapäällikkö Jari Rutanen kertoo, että nyt rakennettavilla tukimuureilla on useita merkittäviä tehtäviä.
– Tukimuurit erottavat kävely- ja pyörätiet ja rautatien, mutta samalla ne tukevat tiepengertä ja eri tasossa kulkevia Veturitien rakenteita. Tukimuurit mahdollistavat lisätilan tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
– Veturitie kulkee paikoin lähes 10 metriä korkeammalla kuin junarata ja noin lähelle rataa ei olisi ilman tukimuuria mahdollista rakentaa näin korkeaa tiepenkkaa, selittää väylärakentamisen työmaapäällikkö Jari Rutanen.
Kahden tukimuurin Veturitie
Veturitiellä tukimuureja tulee olemaan kaksi. Pidempi, noin 300 metrin pituinen ja 600 – 800 mm paksuinen muuri rakennetaan junaradan ja Veturitien väliin. Kun Veturitie nousee sillalle, kävely- ja pyörätiet haarautuvat sillalle kohti Hartwall Arenaa ja sillan alle vieden Ilmalan suuntaan.
Lyhyempi, noin 70 metriä pitkä ja 600 mm paksu tukimuuri rakennetaan kohtaan, jossa Veturitien ajoradat ja kävely- ja pyörätiet nousevat ylös sillalle. Ilmalan suuntaan menevä kävely- ja pyörätie jatkuu lyhyen tukimuurin verran molempien tukimuurien välissä.

32 lohkoa ja 3 000 kuutiota betonia
Radan viereinen tukimuuri rakennetaan vaiheittain 32 lohkossa. Urakan mittavuudesta kertoo se, että pelkästään muurien maanalaiset anturat nielevät betonia noin 1 600 kuutiota. Varsinaisiin tukimuureihin betonia tulee noin 1 400 kuutiota. Kaikkiaan tukimuureissa on siis noin 3 000 kuutiota eli noin 350 betoniautollisen verran betonia.
Kunkin lohkon valmistumisen ja valumuottien purkamisen jälkeen muurin viereen ajetaan maata ja tien rakennekerrokset. Niiden päälle tulevat Veturien kaistat autoilijoille ja väylät kevyelle liikenteelle.
– Radan varren tukimuuri on 4–9 metriä korkea, mutta tieltä päin katsottuna siitä jää penkereen päälle näkyviin 20 – 30 senttiä. Näkyvän osan päälle asennetaan kaiteet. Pidempi muuri näkyy junamatkustajille ja lyhyempi muuri kävelijöille ja pyöräilijöille lähes kokonaan, kuvailee Rutanen.


Muotin purkutyöt ovat käynnissä. Ennen täyttämistä muurin pystypinta vesieristetään.
Väribetoni tuo tumman sävyn
Joidenkin Veturitien tukimuurien maanpäälliset osat eivät ole tuttua vaaleaa harmaata, vaan yksi niistä saa värikseen hyvin tumman sävyn.
Viitisen vuotta sitten muurit olivat vielä suunnittelijoiden työpöydällä. FCG:n projektipäällikkö Riikka Ger vastasi Veturitien katuympäristösuunnittelusta. Hän kertoo, että ensin Pasilan Triplakeskuksen läheisyyteen oli suunniteltu pieni tukimuuri. Jotta se sopi ilmeeltään lähelle rakennettavaan rakennukseen, käytettiin tukimuurissa mahdollisimman tummaa väribetonia.
– Veturitien pitkän tukimuurin visuaalisen ilmeen suunnittelussa tuli mieleen, josko väribetonia ja samaa väriä voisi käyttää myös tässä muurissa, Ger muistelee.
– Sovimme tilaajan kanssa, että väribetonia voisi käyttää kevyen liikenteen väylän vieressä olevassa muurissa. Siellä ihmisillä olisi aikaa tarkastella sitä läheltä.
Väri rautaoksideista
Väribetoni saa tumman sävynsä värjätystä betonipastasta. Väri on peräisin raudan oksideista.
– Mitä suurempi määrä pastassa on rautaoksideja, sitä tummempi on lopputulos, selittää Lujabetonin aluepäällikkö Miro Harjumäki.
Ominaisuuksiltaan väribetoni on samaa lujaa ja kestävää P-lukubetonia kuin tukimuurin normaali, vaaleanharmaa betoni.
– Väribetonista tekee erityisen sen pinta, joka on hyvin eläväinen. Eri sävyihin vaikuttavat myös muottimateriaalit, työmaalla tehty jälkihoito ja sääolosuhteet. Tästä tulee aivan varmasti tosi upea! Harjumäki iloitsee.

Veturitien vähähiiliset paalulaatat
Kreaten urakoima Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanke on monipuolinen työmaa betonirakentamisen näkökulmasta. Helsingin kaupungin tavoitteena on vähentää työmailla syntyviä hiilidioksidipäästöjä, joten hanke toteutetaan vähäpäästöisenä työmaana osana Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaa.
Mittavan hankkeen paalulaattavaluissa käytetään Lujabetonin kehittämää vähähiilibetonia, joka on tavallista betonia ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
– Kun käytämme paalulaattavaluissa vähähiilibetonia, vähennämme yli 1 000 kuution betonierässä liki 200 000 kg hiilidioksidipäästöjä tavalliseen betoniin verrattuna. Vastaava päästö syntyy, kun ajaa Suomessa 2020 keskimäärin käytössä olevalla autolla 1,25 miljoonaa kilometriä, tietää Kreaten projektipäällikkö Jyrki Perokorpi.
Lue lisää, miten vähähiilinen betonimassa vähentää merkittävästi Veturitien rakentamisen hiilidioksidipäästöjä.
Helsingin Keski-Pasilassa sijaitsevassa Veturitie ja Ratapihakortteli -hankkeessa levennetään Veturitietä Höyrykadun ja Hakamäentien välillä liikenteen sujuvoittamiseksi sekä rakennetaan Ratapihakortteleiden alueelle uusia tontti- ja kokoojakatuja. Urakassa uusitaan myös Veturitien ylikulkusilta sekä rakennetaan Radioportin alikulkusilta. Purku- ja rakennustöitä tehdään vuoden 2023 loppuun asti.
Paalutukset jatkuvat Veturitien ja kulku autojuna-asemalle muuttuu
Paalutukset jatkuvat viikolla 38. Työmaalla paalutetaan tulevan Radioportin ja Veturitien sillan
kohdilla sekä Tulistimenkadun kohdalla. Paalutustyöt tehdään arkisin meluluvan puitteissa.
Kaikkiaan paalutukset kestävät arviolta marraskuun puoleen väliin. Myös loput louhinnat tehdään tänä aikana.
Kulku autojuna-asemalle muuttuu
Reitti autojuna-asemalle siirretään 15.–16.9. kulkemaan uuden Veturitien kautta alla olevan kartan mukaisesti. Ainoastaan työmaaliikenne kulkee vanhan Veturitien reittiä. Kevyenliikenteenväylän reittiin ei tule muutoksia.
Hankkeen työt tulevat jatkossa aiheuttamaan hetkellisiä liikennehäiriöitä. Pahoittelemme töistä aiheutuvaa häiriötä.

Uusi Veturitie avataan liikenteelle välillä Höyrykatu-Veturitien silta
Ajoneuvoliikenne siirtyy kulkemaan Veturitien uudelle linjalle maanantaina 6.9.2021. Nopeusrajoitus alueella on 40 km/h. Jalankulku- ja pyöräilyväylä siirtyy samalla kulkemaan uudelle väylälle ajoradan viereen.
Ainoastaan ajoneuvoliikenne autojuna-asemalle ja työmaaliikenne kulkee vanhaa reittiä. Kulku autojuna-asemalle nykyistä reittiä noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen tiedotamme uuden reitin.
Liikenteen sujuvoittamiseksi Veturitielle tehdään työnaikainen liikenneympyrä Veturitien sillan eteläpuolelle, vanhan ja uuden Veturitien liittymäkohtaan. Liikenneympyrä otetaan käyttöön liikenteensiirron yhteydessä.
Hankkeen työt tulevat jatkossa aiheuttamaan hetkellisiä liikennehäiriöitä. Pahoittelemme töistä aiheutuvaa häiriötä.

Keski-Pasilassa parhaillaan rakennettava Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanke toteutetaan vähäpäästöisenä työmaana osana Helsingin kaupungin Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaa. Kaupungin tavoitteena on vähentää työmailla syntyviä hiilidioksidipäästöjä, joihin olemme vastanneet Helsingin kaupungin kanssa käyttämällä osittain Veturitien rakentamisessa uutta merkittävästi CO2-päästöjä vähentävää vähähiilibetonia.
”Kaupunkiympäristön toimialan kaikki kilpailutetut hankkeet ovat vähäpäästöisiä ja pyrimme ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Veturitienkin työmaalla käytämme vain uusiutuvaa dieseliä ja sähköä. Lähialueiden ilmanlaatua parannamme käyttämällä tiukkojen päästöluokkavaatimusten työkoneita. Lisäksi käytämme ainoastaan hiilivapaata energiaa ja sähköä”, projektinjohtaja Juuso Luoto avaa rakentamiseen liittyviä ilmastotekoja.
Veturitien työmaalla käytetään vähähiilibetonia. Vähähiilibetoni on Lujabetonin kehittämä tavallista betonia ympäristöystävällisempi vaihtoehto, ja sen avulla pystytään vähentämään rakentamisen hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.
”Olemme hyödyntäneet vähähiilibetonia myös aiemmissa kohteissamme, joten päätimme ehdottaa sen käyttöä myös Veturitien kohteessa. On hienoa, että Helsingin kaupunki suhtautui vähähiilibetonin käyttöön positiivisesti”, kertoo urakoitsijan projektipäällikkö Jyrki Perokorpi Kreatesta.

Vähähiilibetoni Veturitien paalulaatoissa
Kaiken kotimaisen betonituotannon CO2-päästöjen osuus on kaksi prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä, mutta edetessä kohti hiilineutraalisuuden tavoitteita on jokaisella valinnalla merkitystä. Vähähiilibetonin käytöllä onkin mahdollista puolittaa rakennuskohteen hiilidioksidipäästöt.
”Kun käytämme Veturitien hankkeen paalulaattavaluissa vähähiilibetonia, vähennämme yli 1 000 kuution betonierässä liki 200 000 kg hiilidioksidipäästöjä tavalliseen betoniin verrattuna. Vastaava päästö syntyy, kun ajaa Suomessa 2020 keskimäärin käytössä olevalla autolla 1,25 miljoonaa kilometriä”, Perokorpi avaa.

Vähäpäästöisellä työmaalla huomioidaan myös kiertotalous
Vähäpäästöisyys tarkoittaa myös paljon muuta kuin vähähiilisen betonimassan käyttöä rakentamisessa. Työmaan säännöllisellä energiankulutuksen ja päästöjen seurannalla saadaan kerättyä paitsi tietoa meneillään olevan hankkeen ympäristövaikutuksista myös tärkeää tietoa tulevien hankkeiden vähäpäästöisyyden kehittämiseen.
Rakentamisen ympäristövaikutuksia ja hiilijalanjälkeä pystytään pienentämään myös rakentamisen materiaalivalinnoilla. Veturitien työmaalla käytetään betonimursketta, joka kierrätysmateriaalina vähentää neitseellisten rakennusmateriaalien käyttöä pienentäen samalla työmaan hiilijalanjälkeä.
Helsingin Keski-Pasilassa sijaitsevassa Veturitie ja Ratapihakortteli -hankkeessa levennetään Veturitietä Höyrykadun ja Hakamäentien välillä liikenteen sujuvoittamiseksi sekä rakennetaan Ratapihakortteleiden alueelle uusia tontti- ja kokoojakatuja. Urakassa uusitaan myös Veturitien ylikulkusilta sekä rakennetaan Radioportin alikulkusilta.
Lue lisää Helsingin kaupungin ilmastotavoitteista ja Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmasta 👇
Tutustu Helsingin ilmastotavoitteisiin ja niiden seurantaan
Tutustu Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaan
Lisätiedot:
Kreate Oy
Jyrki Perokorpi
Projektipäällikkö
p. 040 765 3563
jyrki.perokorpi@kreate.fi
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Juuso Luoto
Projektinjohtaja
p. 09 3103 9954
juuso.luoto@hel.fi
Veturitien hankkeessa on aloitettu työt Hartwall Arenan edustalla. Alueelle rakennetaan väliaikainen liikenneympyrä, minkä myötä saadaan työtilaa tukimuurin ja Hartwall Arenan ajoluiskan rakentamiselle.
Tällä hetkellä liikennejärjestelyt ovat ennallaan, ja työmaa-alue on merkitty liikennemerkein. Nopeusrajoitus alueella on 40 km/h. Liikennemerkit sijaitsevat Veturitien yläpäässä, rampissa sekä Veturitien silloilla.
Liikennejärjestelyt Hartwall Arenan kohdalla muuttuvat 28.7. alkaen, kun väliaikainen liikenneympyrä valmistuu. Liikenneympyrä on käytössä loppukevääseen 2022 asti, minkä jälkeen tiedotetaan lopullisista liikennejärjestelyistä alueella. Koska liikenneympyrä on käytössä lähes vuoden, se rakennetaan asianmukaisesti kolmella asfalttikerroksella. Asfaltointityöt alueella alkavat 26.7. ja liikenneympyrä otetaan käyttöön 28.7.

Katso muut työmaa-alueen liikennejärjestelyt tästä.
Osana Veturitien ja Ratapihakortteleiden urakkaa Kreate tekee louhintaa Veturitien varressa. Läheltä Veturitien ylikulkusiltaa louhitaan kallio pois uuden Veturitien linjauksen kohdalta. Ympäristö on louhinnalle haastava, sillä monipuolinen liikenne on vilkasta ja lähellä on toimistorakennuksia, joissa on tärinäherkkiä tiloja.
– Veturitien kohteessa louhinta vaatii erityisen huolellista ja tarkkaa ennakkosuunnittelua. Meidän täytyy huomioida ajoneuvo- ja raideliikenne, jalankulkijat ja pyöräilijät sekä toimistorakennukset ja radalla sijaitsevat tärinäherkät laitteet. Vilkkaan raideliikenteen takia työraot ovat lyhyitä, mikä tarkoittaa louhintojen ajoittamista muutaman minuutin aikaikkunoihin ja liikenteen pysäytyksiä kallion läheisyydessä, kertoo kohteen työpäällikkö Jyrki Perokorpi Kreatesta.
Veturitien urakoitava alue sijaitsee Suomen vilkkaimmalla rataosalla, missä junien liikennöintiväli päivällä on keskimäärin kahdeksan minuuttia.
Rataympäristössä louhiminen edellyttää valtavasti ennakkosuunnittelua
Radan läheisyydessä louhiminen vaatii aina suuren määrän ennakkosuunnittelua. Kaikissa suunnitelmissa tulee huomioida radalla sijaitsevat erilaiset rakenteet, joita tulee varoa.
– Veturitien sillan alittaa kahdeksan raidetta ja pohjoispuolella raiteita on vieläkin enemmän. Alueella on vaihteita, sähköratarakenteita ja turvalaitteita sekä muita varottavia rakenteita. Veturitien sillan toisen maatuen läheisyydessä raide on vain noin kahden metrin päässä louhittavasta kalliosta, Perokorpi listaa.
Räjäytykset onkin suunniteltu toteutettavan pieninä riskien minimoimiseksi. Veturitien louhinnoissa louhintalupa haetaan Väylävirastolta ja liikennesuunnittelun kanssa käydään läpi työraot, jolloin räjäytyksen mahdollista suorittaa. Väyläviraston kanssa on määritelty työmaalla alueet, joilla louhinnat on suoritettava ratatyömenettelyllä.
– Ratatyömenettelyssä louhiminen tarkoittaa sitä, että kyseisten alueiden ohi kulkevilla raiteilla ei saa liikkua minkäänlaista kalustoa. Ratatyövastaava ja räjäytystöiden johtaja ovat yhteydessä keskenään ja ratatyövastaava ilmoittaa, kun on lupa räjäyttää. Kun toimimme yhdellä Suomen vilkkaimmin liikennöidyllä alueella ja neljällä eri liikenteenohjausalueella samanaikaisesti, vaaditaan ratatyövastaavalta vankkaa kokemusta, Perokorpi valottaa.
Koska Pasilassa on erittäin vilkas raideliikenne, on alueella mahdollista suorittaa louhintoja ainoastaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, arkipäivisin klo 9–14 välisenä aikana. Kerran tunnissa saadaan kahden minuutin mittainen työlupa, jonka aikana räjäytykset pitää suorittaa. Myös öisin ja viikonloppuisin on mahdollisuus suorittaa räjäytystöitä mahdollisesti pidemmillä aikaikkunoilla meluluvan puitteissa.
Veturitie ja Ratapihakorttelit -hanke on edennyt siihen vaiheeseen, että louhinnat Veturitien ja radan välisellä alueella käynnistyvät.
Melua aiheuttavia työvaiheita kesällä
Viikko 27: louhinta
Avo- ja kanaalilouhinta aloitetaan Veturitien ja radan välisellä alueella. Työt tehdään päiväsaikaan ja kestää arviolta kuukauden. Aiheuttaa hetkellisiä liikenteenpysäytyksiä.
Viikko 27 loppupuolella: porapaalutus yötöinä radalla, Veturitien sillan kohdalla
Radalla, Veturitien sillan kohdalla aloitetaan porapaalutus yötyönä 10.7. ratakatkojen
sallimissa raoissa. Työ kestää arviolta reilun viikon.
Viikko 28: paalutus, paalulaatat
Paalulaattojen paalutus aloitetaan Höyrykadun pohjoispuolella heinäkuun puolivälissä, viikolla 28. Työ kestää noin kuukauden.
Alla olevaan karttaan on merkittynä merkittynä louhinta- ja paalutusalueet.

Olemme pyrkineet suunnittelemaan työt siten, että rakentamisesta ja liikennejärjestelyistä syntyy mahdollisimman vähän haittaa alueella liikkuville. Pahoittelemme työstä aiheutuvaa häiriötä.
Kreate toteuttaa Veturitien liikennettä parantavan uudistuksen ja Ratapihakorttelien katujen rakentamisen. Hankkeessa levennämme Veturitietä Höyrykadun ja Hakamäentien välillä sekä rakennamme Ratapihakortteleiden alueelle uusia tontti- ja kokoojakatuja. Lisäksi uusimme Veturitien ylikulkusillan ja rakennamme Radioportin alikulkusillan.
Olemme edistäneet töitä Veturitien ja Ratapaihakortteleiden urakassa hyvään tahtiin. Käynnissä on töitä niin Höyrykadulla, Tenderinlenkillä, Tulistimenkadulla kuin Veturitielläkin.
Töitä olemme tehneet työmaa-alueen sisäpuolella liikennettä häiritsemättä. Ainoat liikennejärjestelyt teimme aivan hankkeen alkumertreillä, kun radanvarren reitti suljettiin pyöräilijöiltä ja jalankulkijoilta.
Kurkista työmaan tunnelmiin kuvien siivittämänä.



Kunhan saamme louhintaluvan, jatkamme louhintoja Veturitien ja radan välisellä kallioalueella. Taitorakenteiden tekemisen aloitamme radan varteen tulevan tukimuurin rakennustöillä heinäkuun puolivälin paikkeilla.
Pysy kanavillamme, sillä seuraavaksi kerromme siitä, kuinka radan läheisyys vaikuttaa avolouhintoihimme.
Teemme Tenderinlenkillä ja Höyrykadulla putkitustöitä. Alue on suljettu ja se on työmaa-aluetta. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on varattu turvalliset reitit oheisen kartan mukaisesti. Liikennejärjestelyt ovat voimassa 11.6.-30.9.2021.

Veturitie ja Ratapihakorttelit -hankkeen katutyöt vaikuttavat alueella kaikkeen liikkumiseen parin vuoden ajan. Kerromme yhdessä tilaajan kanssa urakan etenemisestä ja sen vaikutuksista kerrotaan aktiivisesti eri kanavissa.
Liikennejärjestelyiden muutoksista kerrotaan, ennen kuin kulkeminen kadulla muuttuu. Samoin työmaan alueellinen aikataulu, työajat sekä mahdolliset yötyöt kerrotaan heti, kun ne ovat tiedossa.
Näitä kanavia seuraamalla tiedät, mitä alueella tapahtuu.
• Facebook-sivu: www.facebook.com/pasilauudistuu
• Urakoitsijan verkkosivu: https://kreate.fi/veturitie
• Joukkoliikenteen poikkeukset: HSL, www.hsl.fi ja www.reittiopas.fi, p. 09 4766 4000
• Yötöistä ja mahdollisista lyhyistä vesi- ja sähkökatkoista kerrotaan rappukohtaisilla tiedotteilla.
Lisätiedot:
Jyrki Perokorpi, projektipäällikkö, Kreate Oy
jyrki.perokorpi@kreate.fi tai p. 040 765 3563
Juuso Luoto, projektinjohtaja, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 39954, juuso.luoto@hel.fi
Pasilan pääkadun Veturitien liikennettä parantava uudistus ja Ratapihakorttelien katujen rakentaminen käynnistyy viikolla 19. Veturitietä levennetään ja se linjataan kulkemaan junaradan vierestä. Kreate on pyrkinyt suunnittelemaan työt siten, että rakentamisesta ja liikennejärjestelyistä syntyy mahdollisimman vähän haittaa alueella liikkuville. Katutöillä on kuitenkin vaikutuksia liikkumiseen noin kahden vuoden ajan.
Työt alkavat hankkeen alueella maanantaina 10.5. puustonkaadoilla ja pilaantuneiden maiden kunnostuksella. Samalla jalankulku- ja pyöräilyreitit siirtyvät Radanvarsiraitilta Veturitien ja Televisiontien olemassa oleville reiteille. Alla olevan kartan mukaiset järjestelyt ovat voimassa 30.9.2021 asti.

Uusi 7-kaistainen silta rakentuu valtaosin öisin
Uusi Veturitie kulkee junaradan vierellä Pasilankadulta Veturitien sillalle, joka rakennetaan noin kolme kertaa vanhaa siltaa leveämmäksi. Nykyisessä Veturitien sillassa on kolme kaistaa, mutta uudessa niitä tulee olemaan seitsemän. Sujuvien liikenneyhteyksien takaamiseksi purku- ja rakentamistöitä tehdään vaiheittain ja raideliikenne huomioiden siltatöitä toteutetaan valtaosin yöaikaan.
Silta rakennetaan kahdessa lohkossa, jotta ajoneuvoliikenne voi kulkea läpi Veturitien koko rakentamisen ajan.
Valmistuminen 12/2023.
Henkilöstö ja yhteystiedot
Päivystyspuhelin: 010 524 8508
Sähköposti: veturitie@kreate.fi
Jyrki Perokorpi
Projektipäällikkö
040 765 3563
jyrki.perokorpi@kreate.fi
Jari Rutanen
Työmaapäällikkö, väylärakentaminen
040 713 2139
jari.rutanen@kreate.fi